Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на соларни паркове върху земеделски земи се проведе в Кюстендил

Граждански протест срещу изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се проведе в Кюстендил пред сградата на общината.  Хората се обявиха против изграждането на соларни паркове върху земеделски площи. Според тях плодородната земя не заслужава подобно отношение.

Хората събрали се на протеста изразиха надежда местната управа да спре предстоящото изграждане на соларните паркове.

"Против фотоволтаиците съм. 1 300 дка е много голяма площ. Очаква се в региона да стъпят още две фирми, които искат да застроят още 6 000 дка., а в същото време стратегията на общината е да се прави туризъм“, каза Антонина Шипарова.
При протестиращите дойдоха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов и председателят на общинския съвет Димитър Велинов.
Атанасов посочи, че не може да коментира дали изграждащия се край града фотоволтаичен парк е законен или не. Той посочи, че вече е имало проверки от страна на компетентните органи, без да са открити нарушения.

"Моята позиция остава непроменена. Върху общински земи няма да позволя да се построи 1 кв. м. фотоволтаик. В случая става въпрос за частни земи, продадени от собствениците“,




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 270 велосипедисти се включиха във велошествие "Благоевград на две колела"

Точно в 11:00 часа днес на пл. "Георги Измирлиев" кметът Методи Байкушев даде старт на първия за годината веломаратон в Благоевград. Близо 270 велосипедисти, заедно с кмета Методи Байкушев и зам.-кмета Станислав Кимчев се включиха във велошествието под надслов "Благоевград на две колела". "Скъпи приятели, щастлив съм, че днес се събрахме, за да открием..

публикувано на 27.04.24 в 14:27

Благотворителен базар в село Шишковци

 Организатори на инициативат са кметството, местното читалище и сдружение "Възход за село Шишковци“. Базарът е разположен в центъра на селото. Жителите на Шишковци са подредили различни тестени изделия – баници, зелници, питки, сладкиши.  Целта на базара е със събраните средства да се извърши облагородяване на селото, в което дълги години е живял и..

публикувано на 27.04.24 в 14:14

Производители и преработватели на череши се срещнаха в Кюстендил

Среща между преработватели, изкупвачи и производители на череши се състоя в Кюстендил. Срещата е по инициатива на кмета Огнян Атанасов и областния управител Александър Пандурски. Искането на преработвателите на черешовата продукция в региона, поставено на срещата, е плодовете да бъдат с калибър от 22 до 24 милиметра. Това изискване не се отнася до..

публикувано на 27.04.24 в 14:12

Празник в Трън

За осма поредна година в Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. Днес от 13.00 часа на открита сцена пред читалището, носещо нейното име започва петчасова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Великденска благотворителна кампания започва в Кюстендил

Великденска кампания за набиране на козунаци и хранителни продукти, които ще бъдат предоставени на нуждаещи се семейства от Кюстендил и региона, започнаха енориашите към храма "Св. великомъченик Димитър Солунски" в Кюстендил. Така инициаторите продължават благотворителната кампания, на която дадоха началото преди Рождество Христово, в края на миналата..

публикувано на 27.04.24 в 11:22

Надпревара по авиомоделизъм в Дупница

Дупница ще бъде домакин на традиционния кръг от Световната купа по авиомоделизъм.  Надпреварите ще се проведат дне и утре в местността "Червенобрежки ливади". Организатори са дупнишкият клуб „Икар“, Община Дупница и Българската федерация по авиомоделизъм. До момента заявки са подали 56 състезатели от 8 държави - Великобритания, Германия, Гърция, Италия,..

публикувано на 27.04.24 в 08:30

Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с..

публикувано на 27.04.24 в 08:13