Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Никлин: Работа има за години напред, стига да има желание

Нови правила, нов ред и ново отношение на хората към общите им проблеми са сред основните приоритети в работата на новоизбрания кмет на село Сапарево, община Сапарева баня, Любомир Никлин. След дълги години пребиваване в германския град Мюнхен, където живее и работи, той решава да се върне в родното село и да участва в местните избори. Новоизбраният кмет споделя, че участва в политическия живот на общината от 1989 г., от самите промени.

„Аз съм един от създателите, един от най-младите тогава, които учредихме СДС в общината. Бил съм общински съветник, никога не съм странял от политиката и затова, още преди две години, си бях определил до коя дата да работя в Мюнхен, кога да се прибирам и да участвам в изборите“, коментира за Радио Благоевград Любомир Никлин.

Гласуваното доверие от хората обаче, трябва да се заслужи, като се направи така, че в селото да се живее по-добре.

„Това, което правим най-напред, е да се почистят улиците, защото са доста занемарени от предишното ръководство на селото. Още от предишния мандат има 4 улици за асфалтиране, предвидили сме смяна на дограмата на кметството. Тук отдолу направихме проект за детска площадка, чакаме до 15 април одобрение от ПУДООС, стойността е 15 хиляди лева. Тази година ще се работи много по водопровода. Има проект от предишния кмет за направата на спортна площадка, надяваме се това да се осъществи. Има проект и за две улици, за подпорни стени, за асфалтиране, за направата на тротоари, за да се облагороди селото“, съобщи още кметът на Сапарево.

Според Любомир Никлин, работа има за години напред, стига да има желание. Но е нужно и финансиране. В момента в селото живеят около 1200 човека, сред тях и доста младежи. Идват и нови хора, които имат желания да купуват имоти, строят се и нови къщи.

„Селото ни беше много живо, демокрацията ни завари на 2400 човека, сега сме половината. Имахме училище, много неща имаше. Не искам да давам напразни обещания на хората, за да не кажат след това, че не съм ги изпълнил. Обещал съм, че работниците ще работя всеки ден, че ще бъде поддържано чисто, че инвестициите зависят от общинското ръководство и така нататък. Това, което съм го обещал, това го правим. От първия ден от встъпването ми в длъжност като кмет, се работи всеки ден, сега съм въвел ред в това отношение“, допълни кметът на село Сапарево.

Любомир Никлин е категоричен, че чистотата трябва да се поддържа всеки ден, не може да се разчита само на пролетното почистване. Фирмата по сметосъбирането си върши работата, но огромен проблем са нерегламентираните сметища във и около населеното място.

„Хората не са се научили, ако имат за нещо изхвърляне, трябва да си поръчат контейнер и всичко да си замине по каналния ред. Ето тук е къщата от баща ми, която я ремонтираме. Наложи се да изкараме всичко, поръчахме си два контейнера от фирмата и заминаха. Много е замърсено. Няма как да се справим, ако хората не искат да го правят. Много хора си изхвърлят, който където види. Това е огромен проблем. Хората трябва да имат самосъзнание и да искат да им е чисто. Няма как да опазим 1200 човека. Тези, които гледат животни, също създават проблеми, въпреки че с тях съм се разбрал, с говорене на 90% съм се справил. Там, където няма разбиране, съм казал да не се почиства. Основният проблем се решава от хората, един човек не може да реши проблема сам, това е абсурд“, категоричен е кметът на село Сапарево.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомир Никлин:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32