Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Снимка: Ани Петрова

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението “калинки“ е знак за заболяване, от което страда обществото – не добре развита демокрация. А лечението е високото образование“, сподели разбирането си за Радио Благоевград Здравка Евтимова. Според  именитата ни писателка, младите хора на България осъзнават силата и стойността си и освен, че са красиви, не са малко и интелигентните хора сред тях.  „Аз мисля, че ние родителите, по-възрастните хора имаме известна вина за това, че предоставяме готови решения и не оставяме младежта да се поизмъчи малко. Всяка защита, всеки случай, когато използва някакви връзки и контакти да наредим някого на определена позиция, извършваме огромно престъпление към този човек, убиваме неговите воля и способност да създава решения“, коментира Здравка Евтимова.

Според нея мощното навлизане на изкуствения интелект за сега не е заплаха за човечеството, но е възможно  да  доведе до създаването на нова, високо развита цивилизация, която ще умее да изпитва дори чувства – болка, радост, щастие. „Тогава няма да става дума за изкуствен интелект, а за друг вид разумни същества, които съвсем спокойно биха могли да се наричат хора“.

Въпреки, че в духовния строй на хората е способността да правят човечеството по-хуманно, в дълголетната си история светът не върви постоянно в тази посока и тревогата за края на човешкия род е неизменна. Едно от качествата на човешкия интелект е да успее не само да оцелява, но и да запазва усещането си за стойност. В тази връзка Здравка Евтимова припомня древната аксиома за щастие: човек има най-много, когато дава, загърбена обаче от доста родни политици. А кризата и поредицата от избори в България са тежък урок за всички, „за да се научим какъв трябва да бъде човекът, когото  ще изберем“. 

Неразказните все още истории за България са за хората, които живеят извън властта и въпреки всичко, което се случва, искат децата им да станат свестни хора. „Тези хора не искат да отглеждат „калинки“. Тези хора искат да отглеждат достойни деца“. Такива истории иска да разказва Здравка Евтимова и ги открива при многобройните си срещи с българи в страната и чужбина. Тя е част от националната инициатива  на Министерството на образованието и науката „Неразказните истории на българите“, насочена към утвърждаване на българската национална идентичност и популяризиране на българския език, традиции и култура.

Цялото интервю със Здравка Евтимова можете да чуете в звуковия файл.



*TEDxAUBG е студентски клуб към Американския университет в Благоевград. Вече 12 година клубът е организатор на годишната конференция под ръководството на официалната организация TED (Technology, Entertainment, Design), която има за цел да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод..

публикувано на 29.04.24 в 13:32

Радостина Славкова: Сега беше моментът за освобождаване на цените на тока за домакинствата

Интегрираният план за енергия и климат (ИНПЕК) е стратегически документ , който разглежда всички сектори на икономиката, така че да отговарят на повишената европейска амбиция във всички сектори да бъде постигната климатична неутралност или нулеви въглеродни емисии. На всеки две години се прави обзор на изпълнението на плана и се набелязват..

публикувано на 29.04.24 в 10:31

Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а..

публикувано на 29.04.24 в 10:04

105 години ПГ „П. Яворов“ – Петрич

   105 години чества Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ гр. Петрич. По този повод БНР Радио Благоевград  гостува в гимназията чрез едночасово изнесено студио. 105 години по-късно, каква е равносметката за една от най-предпочитаните гимназии за обучение и възпитание от ученици, родители и учители разказа директорът Кристина Касабова...

публикувано на 29.04.24 в 09:50

Цветница е!

Православната църква празнува днес Вход Господен в Йерусалим, наричаме празника Цветница или Връбница. Със Света празнична литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим започна Цветница в храма „Въведение Богородично“ в Благоевград. Стотици миряни се стекоха в черквата да запалят свещ  и да се помолят за здраве...

публикувано на 28.04.24 в 18:11

Надежда Андонова и Александрина Пандурска вдъхновяват с енергия и креативност

На Цветница в предаването „Неделя у дома“ гостуваха Надежда Андонова и Александрина Пандурска. Две дами от Благоевград, които вдъхновяват с личен пример, идеи, решителнист и характер. Дизайнерът Надежда Андонова стопанисва „Мощанската къща“ в Благоевград. Там се помещава нейната NaChe Academy, където винаги кипи живот, генерират се творчески..

публикувано на 28.04.24 в 15:42

Висока оценка за мюзикъла "Класният се жени" на Камерна опера Благоевград

На 23 и 25 април 2024 г. от 19.00 ч. в обновената зала на Камерна опера Благоевград  се състоя Премиерата на мюзикъла за тийнейджъри "Класният се жени" от Филип Павлов  и либрето Любомир Пеевски. За спектакъла музикалният критик  Иванка Влаева сподели: "Искате ли да видите много млади хора, които творят заедно докато се забавляват и радват..

публикувано на 27.04.24 в 19:21