Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета „червена пътека“ в памет на загинало на улицата младо момиче, постлаха с цветя в Бургас

Цветя на пешеходнaтa пътекa при СУ в памет на 12-годишната Валя, загинала на 17 юни 2011г. в Бургас.
Снимка: БГНЕС

Трета „червена пътека“ в памет на загинало на улицата младо момиче, постлаха с цветя  в Бургас. Роднини, близки и съпричастни с трагедията на 18 - годишната Антоанета се събраха днес на лобното й място в морския град. 

Няма как шофьорът да се е движил с позволена скорост, смята сестрата на загиналото момиче Станимира.

Абсолютно невнимание и непредпазливост от страна на шофьора. Просто я вижда в последния момент и вместо да отбие настрани, той решава да премаже детето, за да защити себе си и колата. С тези поражения, отново казвам, не е възможно да е с 40 километра в час. Това е минимум 60 за пораженията, които са нанесени на сестра ми.

В разследването по случая в досъдебна фаза няма изготвена експертиза все още, каза  Станимира Димитрова. Роднините се надяват на обективност от съда, предвид служебното положение на шофьора Атанас Щерев, който е блъснал Антоанета. Щерев е управител на общинска фирма. Бургазлии, които бяха дошли на поклонението, споделиха, че са отчаяни от случващото се на пътя. Българското законодателство не се прилага в такива случаи правилно, смята Мария Димитрова, председател на фондация "Безопасни улици" и майка на Валя, която преди години също бе убита на пешеходна пътека в Бургас:

Не е толкова важно техния брой, да отброяваме червените пътеки и да кръщаваме пешеходните пътеки на имената на децата. По-важно е един път завинаги някой да разбере, че трябва това да се спре.

Антоанета Димитрова беше блъсната на пешеходна пътека на булевард "Димитър Димов" в Бургас на 5-ти януари около 18.30 часа. Момичето бе с много тежки наранявания и пет дни по-късно почина в болницата.

Със запалени свещи и пътека от карамфили в столицата граждани почетоха паметта на всички жертви по  улиците на България. С плакати "Намали скоростта", "Не разбивай мечтите си на асфалта", "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете, а ти пазиш ли моето?" шествие с коли, мотоциклети и велосипеди премина от храм-паметника "Свети Александър Невски" до Софийския университет. Карамфили отрупаха пешеходната пътека и колите минаха през тях.

От всички нас зависи да няма жертви на пътя, категорични са организаторите. Те поискаха ефективно законодателство за убийците на пътя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44