Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Кърджали е готова за утрешното дело на мюфтийството за Историческия музей в града

Снимка: БГНЕС

Полицията в Кърджали е готова да реагира при евентуално напрежение по време на утрешното съдебно дело на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в града. Изготвен е специален план за действие, въпреки че в общината няма внесено искане за протест пред Съдебната палата. От Висшия духовен съвет на мюсюлманите съобщиха, че разчитат изцяло на полицейската охрана и не предвиждат контрапротести.

Мюсюлманската общност има претенции за парцела, върху който е построена сградата на музея и се позовава на нотариален акт от началото на миналия век. Тогава местен жител продал нива за строеж на мюсюлманско духовно училище. Изграждането му започнало с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Според юристите на Областната управа мюсюлманското вероизповедание не е наследник на местната общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Освен това сградата била построена с пари от държавата по проект на известен руски архитект и никога не е била мюсюлманско училище. След одържавяване на спорните сграда и парцел, в тях е настанен Историческият музей.

Очаква се за заседанието утре да пристигне председателят на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка. Според нея делата, които Главното мюфтийство води в различни градове, не отразяват мнението на мюсюлманите и то няма разрешението им да предявява съдебни претенции. Тя изрази подозрения, че парите за тези дела са от Турция, а не са събрани от обикновените хора.

Делото за сградата на музея в Кърджали е второ по ред.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44