Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се празнува Лазаровден

| обновено на 12.04.14 в 11:44
Снимка: Община Плевен

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден. Според българската народна традиция, Лазарова събота е денят, в който се чества превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Празникът е сред най-тачените в Ямболския край. Благословиите на лазарките обиколиха днес домовете на гостоприемните стопани от село Тенево. За традицията в едно от най-големите села на община Тунджа разказва Нели Ройдева

Всички носии, с които децата лазаруват из село са напълно автентични, съхранени от техните баби, в техните ракли. С рокля, риза, престилка и задължително венец, в който освен върбови клонки са вплетени и първите пролетни цветя. Децата обикалят с традиционните песни за Тенево. Влизат с "Яно, Ангелино", имат песен за девойка, за момче, за беше и в зависимост от това какво желаят стопаните, те им изпяват песен, обясни Родева.

На днешния Лазаровден момичета ще пресъздадат обичая Лазаруване в Етнографския комплекс "Етъра" и в Архитектурния резерват "Боженци" край Габрово. Празникът се чества една седмица преди Великден. Момичета, които две седмици са посещавали училището за лазарки в Етъра, днес ще покажат научените песни и танци, характерни за този ден.

Във врачанските села все още е жива традицията на лазаруването, разказва Анета Дилкова от село Баница.

Децата сутрин се събират, облечени в народни носии с венчета, с кошнички и тръгват. Пеят лазарски песни. Влизат във всеки двор. Те играят хоро и домакините ги посрещат. След това ги даряват с яйчица. Яйцата са бели, не са боядисани. След това на Великден ще се боядисат и ще се раздават за здраве. Значи някъде до 51-ва-52-ра година ходеха и вече аз когато бях в отделенията, не ни водеха учителките. А по-рано учителките водеха децата и даже имам снимки с лазарско хоро пред училището. Голяма красота е. Чудесно е, че по този начин се демонстрират и народните носии, възкръсва и се продължава традицията, възпитава се и младото поколение, децата в любов към българското, каза Анета Дилкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44