Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските общинари разрешиха наемане на повече от един общински обект, въпреки протестите на търговците

Снимка: БГНЕС

Търговци от Бургас протестираха срещу предложената промяна в Наредбата за преместваемите обекти, внесена от общинските съветници на ГЕРБ. С нея се дава възможност за наемане на повече от един общински обект, което, според протестиращите, ще доведе до монополизиране на пазара. 

Близо 50 търговци посрещнаха с викове общинските съветници от ГЕРБ. Според Димитър Людиев от ГЕРБ, вносител на докладната, това ще даде повече възможности за малкия бизнес.

В момента промяната я правим за вас, обясни Людиев.

Николай Димитров, председател на Асоциацията на средния и дребния бизнес, смята, че промяната в наредбата, която ще даде възможност на един търговец да има повече от еди павилион, е в услуга на монополисти в този бранш.

Преди 4 години именно вие бяхте хората, които променихте самата наредба, и заложихте в текста всеки един търговец да има по един обект. Какво налага сега да смените посоката на мислене на 180 градуса. В желанието си да угодите и помогнете на поредния монополист, вие на практика ще затриете и унищожите малките местни търговци, каза Димитров.

Според Евгени Мосинов от БСП ограничението един търговец да има право на един павилион действително не е правилно, но групата им подкрепя местния бизнес.

Ако отпадне това ограничение, то трябва да бъде последователно, постепенно, поетапно, а това не се случва, каза Мосинов.

Според Мосинов проблемът е, че не е даден равен старт между местните и големите търговци и че с документа се урежда пазарния монопол.

Все пак докладната с промените беше приета и в Бургас търговец ще може да има повече от един преместваем обект. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44