Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на строителите, кметът на Бургас и депутати от ГЕРБ алармират за проблеми с еврофинансирането

| обновено на 04.08.14 в 19:50
Снимка: БГНЕС

2 милиарда лева не са разплатени по проекти в страната, за над 30 български общини се очертава нулева година за еврофинансиране. За това алармират от Камарата на строителите, кметът на Бургас и депутати от ГЕРБ. Открито писмо с обобщение на ситуацията са изпратили от Камарата на строителите до председателя на парламента и всички партии в Народното събрание. 

Около 2 милиарда са неразплатените до момента средства най-вече по оперативна програма "Околна среда", но и по "Регионално развитие" и Програмата за развитие на селските райони, поясни Николай Николов, председател на бургаския клон на Камарата: 

Около 60 000 работници рискуват да останат на улицата, да загубят своите работни места. Редица фирми - малки, средни и големи, също са изправени пред фалит поради невъзможност да си платят ДДС, другите данъци, да платят работна заплата.

Спрените пари рефлектират и върху бургаски проекти, които са застрашени, поясни кметът Димитър Николов

Банево, Ветрен, Горно Изворово и депото за битови отпадъци, оборудването на пречиствателната станция за Банево-Ветрен, която е произведена от немска компания, след неколкократни изпращания на писма на немската компания да бъде платено това оборудване, сега са изпратили съобщени, че изпращат ТИР-ове да си го приберат обратно.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова допълни, че близо 30 общини в страната ще останат без финансиране през следващия период по регионално развитие:

Преговаряйки кои да са бенефициенти по Европейския фонд за регионално развитие, за който едвам договорихме да имаме 67 общини-бенефициенти, останаха 36.

От Камарата на строителите призоваха за спешни решения от служебния кабинет и следващото правителство.

От Министерството на регионалното развитие обявиха, че последният вариант на оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. е внесен в ЕК с текстове за финансирането на 67 града по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е отстоявала до последния ден на своя мандат позицията за осигуряване на възможност за получаване на безвъзмездна финансова помощ на 67 града през новия програмен период.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44