Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "островно" хоро отбелязаха празника на о-в Света Анастасия в Черно море

Остров Света Анастасия
Снимка: БГНЕС

С хоро на Света Анастасия край Бургас, отбелязаха празника на единствения остров в Черно море. 15-ти август е избран да се чества като Ден на острова, защото църквата там носи името „Успение Богородично".

Над 100 души се увлякоха в ритъма на странджанската музика. Млади и стари в продължение на 1 час играха хоро заедно с професионалните танцьори от ансамбъл Странджа. Най-възрастният участник беше 81-годишният Георги Ворсов от Варненско, дошъл с приятели да разгледа острова:

Аз по начало обичам танците. Годините не ми пречат.

Искахме да провокираме посетители, каза заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева:

Освен това не мисля, че досега някъде в България и по света, някой е правил островно хоро, така че ще бъдем първи. Това е едно начало. Всяка следваща година имаме амбицията да повишаваме броя на хората.

Около 30 000 са туристите, които са посетили Света Анастасия през това лято, съобщи управителят на острова Павлин Димитров:

Основно на гости ни идват от Чехия, Словакия, организирано от Слънчев бряг. Много руски граждани, от Украйна също така, Канада, Китай, цяла Европа, Южна Америка. Общо взето си имаме гости от цял свят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44