Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаме 112 години от избухването на Преображенското въстание

Снимка: БГНЕС

Със заря-проверка и заупокойна молитва, в местността "Петрова нива" край Малко Търново, днес ще бъдат отбелязани 112 години от избухването на Преображенското въстание. Там, през 1903 година, 300 делегати, войводи и четници решават да започнат въстанието за присъединяване на Беломорска и Одринска Тракия към свободна България. Илинденско-преображенското възстание започва на 6 август и, в продължение на 26 дни, съществува Странджанската република. При потушаването на въстанието са унищожени повече от 60 села.

Близо 5 000 потомци на тракийски българи се очаква да се включат в събора. През целия ден е предвидена богата фолклорна програма на местни самодейни състави. Ще има научна конференция, а за трета поредна година ще бъдат пресъздадени и моменти от въстанието, съобщи директорът на музея в Малко Търново Ивелина Иванова:

Възстановката е много вълнуваща, доколкото ни помага да се потопим в една атмосфера, която е доста непозната за младите хора. Това е възпоменателен събор - място за спомени, място за преклонение, място за оценка за това как използваме тази свобода и какви българи сме днес.

Възпоменателното честване, което е кулминацията в програмата ще е пред ремонтираният с дарителски средства паметник-костница - каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

В момента пеметникът изглежда добре. Беше прекрасно, когато събрахме средствата - 68 000 лева. Искам да стисна ръката на всеки един от дарителите.

Честванията ще завършат с тържествена заря-проверка и празничен концерт с участието на изпълнители на странджански народни песни.

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44