Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Сливен иска акт за държавна собственост на археологическата могила край Караново

Експонирани тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата ѝ украса
Снимка: БГНЕС

Да бъде издаден акт за държавна собственост на археологическата могила край новозагорското село Караново е поискал областният управител на област Сливен Чавдар Божурски от министъра на културата Боил Банов.

Към момента гробницата е ничия собственост, а Общинският исторически музей в Нова Загора я стопанисва на доброволни начала, каза Божурски. Той допълни, че в Областна администрация Сливен не е образувана преписка с искане за съставяне на акт за държавна собственост през годините, както твърди Министерство на културата. Заради липсата на такъв акт археологическият обект е останал без собственик.

По тази причина се обърнах към министъра на културата да предприеме необходимото, за да инициира съставянето на акт за държавна собственост, с цел доброто стопанисване, и опазване на обекта и евентуално предоставяне за стопанисване на обекта Община Нова Загора.

Източната надгробна могила е обявена за археологически паметник на културата с категория "национално значение", съгласно Решение на Министерския съвет от 1962 г. и е недвижима културна ценност. На 25 юни 2010-а бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от I в. сл. Хр.".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44