Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Порожанов: Над 200 000 тона грозде от тазгодишната реколта ще бъдат преработени във вино

Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Над 200 000 тона грозде от тазгодишната реколта ще бъдат преработени във вино. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на гроздобера в пазарджишкото село Черногорово. Той допълни, че реколтата е с добро качество и това ще повиши експортната цена на вината.

В Сливенска област обаче очакват по-ниски добиви от грозде и това е резултат от горещото и сухо лято. В момента се берат десертните сортове.

Реколтата от 57 хиляди декара насаждения с винени сортове грозде предстои да бъде прибрана тази есен в Сливенска област, каза директорът на Областната дирекция "Земеделие и гори“ Тодор Братанов:

Като цяло гроздето е с много добро качество, тъй като сухото време предпази лозовата реколта от развитието на някои болести, но пък оказа негативно влияние върху добивите.

В момента продължава брането на праскови в региона. Средният добив от декар е 937 кг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44