Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията е от основните теми в дневния ред на Европейския съюз, смята евродепутатът Асим Адемов

Снимка: БГНЕС

Миграцията е една от основните теми, които стоят в дневния ред на Европейския съюз. Страните членки трябва да покажат по - голяма солидарност при приема на мигранти, а тежестта на бежанския поток не трябва да се поема само от страните по границите на Съюза. За целта трябва да се промени Дъблинският регламент, коментира евродепутатът Асим Адемов, който е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент:

 „Идеята на промяната е да се действа малко по-кардинално. Тези страни, които отказват да приемат бежанци, ще им бъдат орязвани еврофондове.  Това означава, че вече ще има и съответното наказание на дадена страна ако откаже да приема бежанци. Трябва да има повече солидарност между страните членки.“

Решаването на проблема с миграцията към Европа е свързано с ограничаването на бежанския поток. Трябва да се направи и разграничение между икономическите мигранти и тези, които бягат заради политически причини, добави евродепутатът Асим Адемов.   

Повече по темата чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Със 17 решения излезе РИК Бургас на постъпили жалби в днешния ден

Със 17 решения излезе Районната избирателна комисия за постъпили жалби и сигнали за проблеми в изборния ден.  След 16:30 часа е преустановено гласуването с машина в бургаската секция в ОУ "П. Р. Славейков". След разпореждане на Районната избирателна комисия, изборният ден е продължил само с хартиени бюлетини. Една от партиите е подала..

публикувано на 09.06.24 в 19:01

ОД на МВР Бургас:Нямаме задържани лица и образувани досъдебни производства в изборния ден

Изборният ден преминава спокойно в бургаска област, съобщи за БНР Бургас ст. комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР. Има множество сигнали, които касаят основно нарушение на Изборния кодекс.  "Всеки един сигнал се проверява и се докладва в РИК и Прокуратурата.Нямаме  задържани лица и образувани досъдебни производства в изборния ден, както казах..

публикувано на 09.06.24 в 18:48

Прогноза: 10-15 процента по-ниска избирателна активност в Турция

Между 10 и 15 процента по-ниска ще бъде избирателната активност в Турция в сравнение с предишните избори, съобщиха за БНР неофициални източници. Сериозен спад в активността бележат секции както в Истанбул, така и в другите големите населени места, където преди традиционно е имало много гласуващи. Това намалява общата активност, въпреки че в  останалите..

публикувано на 09.06.24 в 18:35

15.14 % е избирателната активност за Народно събрание в Сливен към 16.00 ч.

Избирателната активност в Сливенска област за Народно събрание достигна 15,14%  към 16.00, съобщиха от РИК. За национален парламент са гласували 25 741 души. За Европейски парламент са гласували 14,94% от имащите право на глас или 24 270 избиратели. В Сливенска област дори в следобедните часове избирателна активност не може да достигне нивата от..

публикувано на 09.06.24 в 18:13

"Галъп" отчита 24% избирателна активност към 17.00 часа

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%. Това съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30%..

публикувано на 09.06.24 в 17:47
НЧ „Ангел Величков“ - с.Росен

В село Росен предпочитат да гласуват с хартиена бюлетина

Ниска е избирателната активност към момента в созополското село Росен. Предимно с хартиена бюлетина са гласували избирателите. Едва 1/3 от общо 337 души са упражнили правото си на глас. Това обясни секретарят на 21-ва Секционната избирателна комисия (СИК) в читалище „Ангел Величков“ – Марияна Стоянова:

публикувано на 09.06.24 в 17:09

Пред най-големите ямболски секции липсват избиратели

Без сигнали за нарушения и при рекордно ниска активност протича изборният ден в Ямболска област.  През последните няколко часа и пред най-големите ямболски секции липсват избиратели. "Към момента е много слабо желанието за гласуване, дали хората са разочаровани или не намират избор не знам, но за съжаление следобед е много слабо." За десетина..

публикувано на 09.06.24 в 16:48