Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите разкопки на крепостта Русокастро ще продължат и това лято

Снимка: Радио Бургас

Археологическите разкопки на средновековната крепост Русокастро ще продължат и това лято. Проучванията, които се извършват от екип от Бургаския музей, се финансират от бюджета на Община Камено.

40 хил. лв. са отпуснати от Община Камено за разкопките. Очаква се и финансиране от страна на държавата в размер на 20 хил. лв. Проучванията ще бъдат подновени в началото на юни, съобщи ръководителят на разкопките Милен Николов.

„Целта е да продължим да проучваме цистерната на цитаделата, която е много голяма. Целта също е консервация, реставрация и експониране. Идеята ни е да превърнем Русокастро в един обект на културния туризъм, който да се равнява с крепостта Царевец, Трапезица и Червен“.

Очаква се и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство за една част от извършената консервация и реставрация на обекта, за да може да се кандидатства по обекти с държавно и европейско финансиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44