Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас е домакин на 57-ата Национална археологическа конференция

Снимка: Булфото

От днес до 3 юни Бургас ще е домакин на 57-ата Национална археологическа конференция. Учени от цялата страна ще представят резултатите от проучванията си през 2017 г. Събитието е част от разширената програма на Европейския морски ден, чийто домакин тази година е морският град.

Мащабният форум ще събере в културен център „Морско казино“ елита на българската археология. На него ще бъдат представени изследвания за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти, съобщи доц. Людмил Вагалински – директор на Националния археологически институт при Българската академия на науките.

„Ще се представят най-добрите археологически резултати. Ще бъде направена и изложба за подводните археологически проучвания. Друга музейна изложба ще представи прекрасните находки от Южния некропол на тази римска колония, основно II-III век“, каза той.

Днес ще бъдат раздадени годишните награди „Златен грифон“ на Министерството на културата. Те се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44