Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Макрон, Ердоган и Меркел обсъждат политическо решение на кризата в Сирия

| обновено на 27.10.18 в 18:18
Снимка: БГНЕС

В Истанбул започна четиристранна среща на лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция за намиране на политическо решение на 8-годишния конфликт в Сирия. 

Преди началото на четиристранните разговори се проведоха кратки срещи на четири очи между домакина Реджеп Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел и с руския президент Владимир Путин. Ердоган ще се срещне и с френския президент Еманюел Макрон.

Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу обмени мнения с руския първи дипломат Сергей Лавров, а военните министри на двете страни – Хулуси Акар и Сергей Шойгу – проведоха отделна работна среща.

Преди срещата в Истанбул по телефона са разговаряли стопаните на Кремъл и на Елисейския дворец Владимир Путин и Еманюел Макрон. Това съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава. Вчера вечерта пък Макрон е разговарял с американския президент Доналд Тръмп. Френският лидер е запознал американския си колега с целите на срещата да „постигне устойчиво примирие и да задълбочи дискусиите по политическия процес за решаване на сирийския конфликт“. В официалното съобщение се посочва още, че Съединените щати и Франция споделят еднакви политически, хуманитарни и цели в сферата на сигурността в Сирия.

Германия подкрепя създаването на зони за деескалация и желае постигането на постоянно прекратяване на огъня в провинция Идлиб. Това заяви говорителят на германския канцлер. По-рано говорителят на турския президент заяви, че срещата представлява съвместно усилие за намиране на дълготрайно решение на конфликта в арабската страна. Сред основните притеснения на Анкара са сирийските кюрдски въоръжени милиции, а двете водещи европейски страни се притесняват от възможна нова бежанска вълна. 

Турският президент Реджеп Ердоган вчера заяви, че единствената цел е намиране на справедливо, жизнеспособно и демократично политическо решение, което ще включва всички сирийски граждани на база на териториалната цялост на страната.

По думите му след споразумението между Русия и Турция за Идлиб от 17 септември, в момента в района е спокойно. Тогава в Сочи беше постигната договорка за създаване на демилитаризирана зона с дълбочина 15-20 км.

Турският президент обаче заплаши, че Анкара ще съсредоточи усилията си срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии на изток от р. Ефрат. Ердоган беше категоричен, че Турция няма да позволи заплаха срещу границите си.

В петък вечерта турският лидер отново повтори, че подобно на Африн и Манбидж, Турция ще „спаси“ и други райони в Северна Сирия като Кобани и Тел Абияд от „терористичното зло“. Ердоган заяви, че подготвените от „терористите“ окопи са подготвените им гробове. Турският държавен глава направи изказването си в реч пред випускниците на академията на жандармерията и бреговата охрана.

„Основната цел на срещата на върха е търсене на невоенни пътища за създаване на политическо решение в Сирия.“ Това обясни в петък говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. Турция предлага създаването на пътна карта, която да включва и разписване на нова конституция на арабската страна.

На 14 септември Ибрахим Калън беше домакин на тричасова подготвителна среща. В нея участваха съветникът на германския канцлер Ангела Меркел по външна политика и сигурност Ян Хекер, Филип Етиен, съветник на френския президент Еманюел Макрон и Юрий Ушаков, който е съветник на стопанина на Кремъл.

Любопитен исторически детайл е, че резиденцията в квартал Юскюдар в азиатската част на града, в която ще се проведат разговорите, е принадлежала на последния османски султан Мехмед Шести. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44