Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол е сред 17-те общини в страната с финансови затруднения


Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините за 2018 година.  Созопол е сред  администрациите, които имат финансови затруднения показва  отчетът. Тя  е сред 17 –те, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2019 г., въз основа на данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините, оборотните ведомости към края на 2018 г.. Другите администрации с проблеми са от родопския регион и северозапада. Като цяло резултатите сочат, че нараства броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. 
 Публикуваме информацията от сайта на финансовото министерство:
Анализът на данните показва, че в края на 2018 г., спрямо 2017 г., нараства броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини.

Средният дял на приходите в общите постъпления за страната намалява до 36,65 %, спрямо 38,39 % в края на 2017 г. Към края на 2018 г., както и през 2017 г., общо 38 общини отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи се понижава до 82,38 %, спрямо 88,39 % през 2017 г., като 57 общини постигат резултат над средното за страната (49 са били в края на 2017 г.). По отношение на бюджетното салдо спрямо общите постъпления по отчет – средното равнище за страната към края на 2018 г. е 1,70 % (при 3,85 % в края на 2017 година). Броят на общините, отчитащи резултат над средния към края на 2018 г., е 156 и е по-голям спрямо този към края на 2017 г., когато общините са били 111. Следва да се отбележи, че бюджетното салдо на общините на национално ниво през 2018 г. е положително, поради което и неговият дял в общите постъпления е положителна величина. Средното за страната равнище на размера на дълга, като процент от планираните приходи, изравнителна субсидия и други трансфери за местни дейности от централния бюджет, нараства до 50,25 % (при 48,08 % за 2017 г.) и е относително стабилно. Делът на просрочените задължения от планираните приходи, изравнителна субсидия и други трансфери за местни дейности от централния бюджет на национално равнище за страната намалява до 4,40 % в края на 2018 г. (при 5,58 % през 2017 г.).

На основата на анализ и обобщение на данните по чл. 130а от ЗПФ се установи, че общините, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2019 г., въз основа на данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините, оборотните ведомости и информацията по чл. 5а от Закона за местните данъци и такси към края на 2018 г., са 17 (6,4 % от всички общини в страната) при 13 броя, или 4,9 % от всички общини към края на 2017 г. 17-те общини са Кресна, Струмяни, Созопол, Белоградчик, Брегово, Димово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Кочериново, Септември, Перник, Цар Калоян, Девин, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

Общините, които през 2019 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 4, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние. Това са Симитли, Грамада, Рила и Сапарева баня. Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2019 г., но не фигурират в списъка за 2018 г. , са 8 – Кресна, Созопол, Брегово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Цар Калоян и Девин. Община Цар Калоян, за пръв път от въвеждането на условията по чл. 130а, ал. 1 от ЗПФ за определяне на общини с финансови затруднения, е определена като такава община. Общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г., 2018 г. и през 2019 г., са 7 – Струмяни, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.  Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на "Якото място"

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на територията на Община Царево. Багерите влязоха в къмпинг "Якото място". Подобна акция имаше през август миналата година. 154 са незаконните обекти, които са констатирани на територията на общината. 4 са съдебните решения, които потвърждават издадените заповеди за събаряне...

обновено на 28.05.24 в 12:23
Плаж в Слънчев бряг

Първите работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан са в Слънчев бряг

Първата по-голяма група работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан пристигна в курортния комплекс "Слънчев бряг".  Въпреки, че частично има издадени визи за работници от трети страни, проблемът с бавните и тромави процедури в дипломатическите ни консулства в Азия остава. Това каза  зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска..

публикувано на 28.05.24 в 10:11

Осигуряват сезонни автобусни линии до Южното Черноморие

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. Това обяви една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между София и Южното Черноморие. Една от причините е, че българите все повече предпочитат да почиват е този регион. „Линиите, които тръгват в 15.30 ч. от София се удължават до Ахтопол, а линиите, които в..

публикувано на 28.05.24 в 08:30
Иван Гайков

С иновации регулират паркирането в Приморско

С иновации регулират паркирането в Приморско. Още тази година в черноморската община ще бъдат въведени интегриран електронен фиш и електронни скоби. Работи се и по изграждането на буферни паркинги.  Кметът Иван Гайков посочи, че те ще се намират на различни места в града според предварително проучване къде има най-голяма нужда.  "Планираме..

публикувано на 27.05.24 в 11:12
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00