Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за "чудодейната билка на Странджа" ще се проведе в Бургас

Информират местните как могат да развиват бизнес

| обновено на 05.06.19 в 07:28

Регионалният форум „Бизнес алтернативи в Странджа“ ще популяризира свойствата и възможностите за култивиране на странджанския чай.

Той започва днес от 10 ч., в сградата на Областната администрация.

Ще се представят най-новите научни открития за уникалния странджански (познат още като „кримски“) чай Sideritis syriaca и ще се обсъдят различни бизнес инициативи в Странджа за неговото култивиране, преработка и разпространение на продукти в различни форми на основата на доказаните му фармакологични свойства. Странджанският чай е вид с местна, национална и европейска значимост, затова във форума са поканени за участие различни заинтересовани страни – кметовете на общини и кметски наместници, Дирекцията на ПП „Странджа”, Югоизточното държавно горско предприятие - Сливен, РИОСВ Бургас, горските стопанства, областна дирекция „Земеделие”, екологични организации, Slow Food България, както и различни бизнеси.Ще присъстват хора с опит в култивирането на билката и потенциални бъдещи членовена сдружението на производителите на странджански чай, представители на други сродни организации от региона.

А сред основните послания от форума са да се мотивират заинтересованите в стремеж към оползотворяването на пустеещи земи в Странджа чрез стартиране на малък бизнес и възможностите за неговото насърчаване, гарантирайки по този начин възпроизводството на вида и опазването на естествените му находища. 

Селищата, които са с подходящи почви и терени за култивиране на странджанския чай са в Община Малко Търново (гр. Малко Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;  Община Приморско (Ново Паничарево, Китен, Веселие); Община Созопол  (Вършило, Индже войвода, Крушевец);  Община Средец (Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия);   Община Царево (Българи, Кондолово и Кости).

Поради спецификата на съответните землища в изброените селища и различните морфологични особености на почвите им, изборът на пригодните за целта терени  за култивиране на растението се извършва съобразно изискванията на доказана и общо приета технология от потенциалните производители, които биха се обединили в сдружение за култивиране на билката. При доказано наличие на подходящи терени и в други селища, извън посочените, самото сдружение може да разшири този списък съобразно заявен интерес от потенциални производители.

Регистрацията за форума, на който модератор ще е Радостина Ценова от БФ „Биоразнообразие“, ще е между 10 и 10:30 ч. Той ще бъде открит официално от областният управител Вълчо Чолаков. Киро Проданов, член на Инициативния комитет и автор на книгата „Чудодейната билка от Странджа” ще представи целите на форума и възможностите за развитие на бизнес – инициативата. Как могат да бъдат опазените естествените находища и да се развие устойчив и природосъобразен бизнес – опит ще споделят инж. Румяна Цвяткова, директор на Дирекция на Природен парк "Странджа" и Радостина Ценова, Българска фондация "Биоразнообразие"

Инж. Иван Лишков, основател и управител на фирма "Тракия", ще представи и произведените екстракти в гранулатни форми на хранителни добавки (включително на основата на мановия мед) и на пакетиран чай. Георги Христов (управител на фирма „Полимекс” ЕООД) ще разясни подробности относно  производство на разсад за билката и създаване на биочайни плантации в региона в подкрепа на местните производители.

Дискусията продължава и след 12 ч. със   Здравко Сталев (Опитна станция по дъбовите гори - Бургас) относно възможностите за ползване на горски площи за култивиране на билката и насърчаване на желаещите да я произвежда; Манол Тодоров (Сдружение „Странджански манов мед”- за опита си по създаването на устойчив местен бизнес и подхода за придобиване на Защитено наименование за произход пред ЕК);   Десислава Димитрова (координатор на Slow Food България относно възможностите за получаване статут „Защитено наименование за произход“ от ЕК за култивирания странджански чай и работата с местните общности).

БНР-Бургас е медиен партньор на форума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Созопол представи приоритетите за курорта пред министъра на туризма

Приоритетите за Южното Черноморие обсъдиха министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.  За Созопол е важно да развива туристически продукт извън сезона, подчерта кметът Янакиев. Той представи новата инициатива на администрацията за месец на културата през септември и  фестивала „О, солената риба“ през..

публикувано на 02.06.24 в 21:35

Министърът на туризма Евтим Милошев на визита по Южното Черноморие и Странджа

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети днес Южното Черноморие и Странджа, съобщават от Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", по чиято покана е визитата. Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село..

публикувано на 02.06.24 в 08:31

Община Поморие е готова за туристическия сезон

Община Поморие в готова за летния сезон, приключват основните ремонти, които протичат по улиците „Княз Борис“ и „Мусала“. Това посочи зам.-кметът Янчо Илиев в открито студио на БНР Бургас в Поморие. "Там се привършва един светофар, който ще допринесе за сигурността на движението, за пешеходците. Приключва и пробивът, който е на ул."Европа" и..

публикувано на 01.06.24 в 15:47

Министърът на туризма ще посети Южното Черноморие и Странджа утре

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети Южното Черноморие и Странджа утре по инициатива на Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", съобщават от организацията.  Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село Българи...

публикувано на 01.06.24 в 13:57

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна..

публикувано на 01.06.24 в 13:35

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31