Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Досъдебно производство за репликата „българите са сган“

Снимка: скрийншот

Досъдебно производство за подбуждане на омраза на етническа основа образува Районната прокуратура в Бургас.

Институцията се самосезира след разпространеното в Интернет видео, което е от предизборно събрание в созополското село Равадиново. Обидната квалификация е използвана от ром, представящ се за „черибашия“, в присъствието на кмета на селото Иван Пазвантов. Ето и част от казаното:

„Българите, говоря на българите, те са сган, която, ще извиняваш, че казвам сган, която мисли за другите само как крадат. Не говорят истински думи. Те не крадат. Те, които крадат, те дават на нас. Ние, ромите, сме добре. Помслете кой е добре. Пет години общината ми гледа децата, пет години. Ти тия пет години – сметни ги в пари, ние имаме повечко деца, това са едно 20 000 лева на едно семейство. Тия 20 000 лева трябва да ги дадеш на някого. Трябва да ги изкараш тия пари, а с тия пари ние направихме – погледнете какви къщи…“

Наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице данни за образуване на досъдебно производство, поясни говорителят на институцията Керка Дюлгерска:

„То е за това, че на 01.11.2019 г., на ул. „Ропотамо“ в с. Равадиново, чрез слово, е проповядвано и подбуждано към омраза, основана на етническа принадлежност. Наблюдаващият прокурор е определил двумесечен срок за разследване, в хода, на който, ще бъдат провеждани разпити на свидетели, ще бъдат назначавани експертизи. И ако са налице достатъчно доказателства, които да обосноват привличането на конкретно лице към наказателна отговорност, такова действие ще бъде предприето“

Наказателният кодекс предвижда и затвор, до 4 години, за подобно престъпление.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окръжният съд в Бургас разгледа мерки за неотклонение на обвиняеми за кражба на златни накити

Окръжният съд в Бургас като въззивна инстанция разгледа мерките за неотклонение на трима обвиняеми за кражба на златни накити. Делото бе гледано по жалба на обвиняемите срещу определение на Районен съд  от 31.07.2020 г., с което спрямо Никола Т. и Калоян Т. са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“, а спрямо Толиан Д. мярка за неотклонение..

публикувано на 05.08.20 в 11:36

54-годишен мъж се удави на плаж " Арапя"

Софиянец се е удавил на плаж " Арапя" , съобщават от бургаската полиция. Инцидентът е станал вчера по обед   в неохраняемата зона на ивицата. Мъжът е на  54 години. Тялото му е откарано за аутопсия в отделение «Съдебна медицина» към УМБАЛ – Бургас. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 05.08.20 в 08:37

141 години от създаването си честват Военноморските сили (ОБНОВЕНА)(ГАЛЕРИЯ)

С издигане на Военноморския флаг от формированията, дислоцирани в Пункта за базиране в Бургас започна отбелязването на 141 години от създаването на българските военноморски сили .  През август 1879  година в Русе за първи път са издигнати флаговете на корабите от Българския военноморски флот. това каза контраадмирал Кирил Михайлов,..

публикувано на 05.08.20 в 13:05

Айтоският проход е затворен заради катастрофа

Тежка катастрофа е станала в 15.06 ч. днес в района на Айтоския проход между ТИР и лек автомобил. Трима  души са били затиснати. Състоянието им е тежко, съобщиха от полицията. Те са били в леката кола, която е със софийска регистрация.  Шофирал е 35-годишен бургазлия. Самоличността на останалите се изяснява. Пътят е затворен, като..

публикувано на 04.08.20 в 16:23

Съдии и съдебни служители се обучават за прилагане на новата Единна информационна система на съдилищата

 Съдиите и съдебните служители от Окръжен съд – Бургас и районните съдилища в Бургаски съдебен район се обучават за работа с новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Системата е разработена по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна..

публикувано на 04.08.20 в 12:10

Апелативният съд отказа да предаде български гражданин на гръцките съдебни власти

Бургаският апелативен съд отмени решение на окръжния съд в града, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ на гръцките съдебни власти спрямо българин  за изпълнение на наказание лишаване от свобода. Съдът постанови отказ от изпълнение на ЕЗА и прие да се приведе в изпълнение от прокурор наказанието лишаване от свобода за срок..

публикувано на 04.08.20 в 12:04

90 метра хрилни мрежи са извадени от водоем в руенското село Струя

Инспектори от ИАРА са проверили сигнал, подаден на тел.112 за наличие на мрежи в микроязовир намиращ се на 200 м. североизточно от село Струя, общ. Руен. След извършена съвместна проверка на посочения в сигнала язовир от инспектори от „РК -Бургас“, съвместно със служители на РУ  Руен, е установено наличието на 3 бр. хрилни мрежи с обща дължина 90 м...

публикувано на 04.08.20 в 09:33