Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и икономически измерения на Европейската зелена сделка

| обновено на 09.12.19 в 23:54

  Българският евродепутат Радан Кънев и финландският му колега Виле Нийнистьо бяха  домакини на дебат "Подготовка за Европейската Зелена сделка". Той бе част от конференция, организирана от CEPS и Финландското председателство на Съвета на ЕС.
 На него бяха обсъдени мерките, които трябва да бъдат предприети, за да могат да бъдат овладяни климатичните изменения. Акцентът бе върху регионите, в които се развива минна индустрия и възможността работещите да бъдат подпомогнати така, че да не се стигне до безработица и трудова миграция на хората.Темата за климата е водеща за политиците, тя обединява всички партии - от крайно десни, до крайно леви, заяви Радан Кънев. В момента тя пряко засяга Южна и Западна Европа, но и в Източна и конкретно в България трябва да бъдат предприети спешни мерки в икономиката и енергетиката.

 Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви ,че климатичните промени и борбата с тях ще бъдат един от водещите приоритети. Тя заговори за Европейска зелена сделка, а Европейският парламент обяви извънредно климатично положение.На политическо ниво Европа със сигурност ще върви към много амбициозни политики.В нашите общества вече зрее усещането, че са необходими спешни мерки, допълни Радан Кънев. Няма изчисления как зелената сделка би се отразила върху минната промишленост, това буди тревога, тя все  още не е  в парламента, подчерта евродепутатът:

Основното, което трябва да се направи и то е предвидено от всичко, което до момента знаем за зелената сделка, е да се съберат значителни фондове, и публични и частни, основно под формата на публично и частно партньорство, за въвеждане на нови технологии в енергетиката, транспорта и индустрията. И това, което за нас като българи и източноевропейци е особено важно, е тези средства да бъдат насочени именно към регионите, които ще бъдат  най-засегнати. Маришкият басейн, например, най-засегнатият в България,в един 20-годишен период, най-вероятно, с един постепенен преход от център на въглищната енергетика да се превърне в център на модерна енергетика, в център на развойни нови технологии в енергетиката.Нещо, което може да бъде финансирано чрез такова сътрудничество на европейския бюджет и националните бюджети, но преди всичко, подчертавам,  определящо е привличането на частния инвестиционен сектор в цяла Европа.

Нещо, за което аз активно се боря в рамките на ЕНП и мисля, че постигнахме успех, защото ЕНП като цяло е на тази позиция, е мерките да се основават  на сериозни, научни и финансови, статистически данни, за да може загубите да бъдат компенсирани. България, Полша, но и Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Гърция са държави, в които въглищната индустрия е много силна, минното дело е сериозно застъпено.Въглищното производството на ток осигурява хляба на много семейства, съвсем не пряко заетите в централите и мините, но ив хиляди, малки спомагателни бизнеси. Това е един огромен човешки капитал, който трябва да бъде съхранен и развит, а не зачеркнат с лека ръка, категоричен бе Кънев.

Не трябва да се дават финанси на семействата като компенсации, те ще финансират така емиграцията си, обясни още евродепутатът.Трябват дългосрочни инвестиции в образованието, индустрията и технологиите в конкретен регион. Пример:
Според мен трябва да се мисли за европейски технически университет с конкретен енергиен профил, който да бъде създаден, и то от водещи научни среди, например в старозагорския регион или в най-засегнатия регион в цяла Европа- Източна Силезия в Полша, където десетки хиляди са само пряко заетите в централите.

 С тъга и разочарование Европа прие решението на Доналд Тръмп, САЩ да  излязат от парижкото споруземение, каза още Кънев. По мое предложение в Декларацията от климатичната среща в Мадрид беше включена поправка, че Европа първостепенно ще се стреми към възстановяване на партньорството именно със Съединените щати в тази сфера. Класическият, познат от 20-и и началото на 21-вия век ,икономически блок на западния свят, който включва Европейския съюз, Съединените щати и Япония, трябва да върви заедно в тази посока. Ако вървим заедно по този начин, по  пътя на трансатлантическото сътрудничество, ние можем да повлечем и Китай, Индия, Бразилия също да вървят в тази посока, обясни Кънев.

Според него парите, които са предвидени за околна среда и борба с климатичните промени, ще стават все по-голям процент от Кохезионната политика на Съюза. Към момента те са заложени на 25 %, има радикални предложения  до 50 %. Същото се отнася и за портфолиото на Европейската инвестиционна банка:
 Българските общини,ако са активни, могат да реализират множество, изключително полезни за общността, проекти, свързани с екологични приоритети, които да доведат, освен всички друго и до рязко повишаване качеството на въздуха, който дишаме в България.

Кънев коментира и протестите в България на хора на места, където се предвижда изграждане на депа за отпадъци. Според него винаги, когато има бизнес, свързан с отпадъци, обществената реакция е силна и е напълно оправдана. В най-добрия случай това е свързано с лоши миризми, а много често и с токсични емисии, които влошават качеството на въздуха и застрашават здравето:

Ние трябва все по-упорито да вървим към максимален процент преработка на отпадъците. Това също са политики, за които може да се намери щедро европейско финансиране в момента. Видимо е, че и нашите общини, и Министерството на околната среда  са доста пасивни и още не са се приспособили към тези големи възможности, които Европа дава. Да се надяваме, че това ще стане много скоро, за да се преодолее именно този конфликт с населението, което основателно протестира.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39