Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен екип консултанти започна работа по проекта за детска болница в Бургас

| обновено на 29.04.21 в 13:54

Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската инвестиционна банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/, започна работа в Бургас по проекта за изграждане на Специализираната детска болница. Компанията е световен лидер в строителство, архитектура, инфраструктурни проекти, енергетика, транспорт, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица проекти в областта на здравеопазването по цял свят, сподели кметът Димитър Николов.

„АЙДОМ“ /IDOM- Consulting, Engineering, Architecture, Spain/ бе предпочетена и избрана от общо 13 участници в конкурентна процедура, проведена от Европейската инвестиционна банка. Компанията е с богат опит в строителството на болници и други големи инфраструктурни обекти, като зад гърба си има няколко построени болници в Европа и Латинска Америка.
Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на местно ниво от българската компания „Миа Архитекти“ /MIA Architects/, специализирана също в проучване, консултиране и проектиране на сгради от публичната инфраструктура.

Международният екип се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов и неговия екип по проекта за изграждане на специализираната детска болница, на която бе направен план-график по отделните фази на проекта. След това експертите се срещнаха с ръководството на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна инспекция.

В рамките на следващите три месеца експертите имат задачата подробно да обследват и анализират района на Бургас и съседните области, за да подготвят проект, адаптиран за нуждите на целия регион, отчитайки и туристическия му профил. Екипът ще изготви оценка на здравните нужди, анализ за определяне на капацитета и обхвата на болницата и финансов анализ.

Това е първата реална стъпка към изграждането на специализирана детска болница в Бургас. Резултатът от работата на международните консултанти е да изготвят проект за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и оборудване, както и да подготвят тръжните документи, с които община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.

Идеята е Специализираната детска болница да предостави педиатрична помощ на едно място и да позволи комплексно лечение на децата не само от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Детското лечебно заведение, което ще се намира в Бургас, ще отговаря за региона от Стара Загора, Ямбол, Сливен до морския град включително.

Болницата ще се намира на територията на УМБАЛ Бургас, за да има връзка с реанимацията и другите отделения. По-голямата част от персоналът, който ще работи в болницата, ще са външни специалисти, коментира кметът Димитър Николов, като каза и какво се предвижда да бъде направено:

„Община Бургас включва и изграждането - засега на един, но в бъдеще на още един- два жилищни блока. Тези жилищни блокове ще бъдат изградени и оборудвани за настаняване на медицински специалисти и лекари, които ще дойдат и ще работят в нашата детска болница“.

До два-три месеца се очаква да излезе първият доклад от специалистите на испанския консорциум, а комитет, който ще бъде избран от община Бургас, ще приеме първия етап, докато получим пълен комплект от документи за изграждането на болницата, каза още кметът Николов.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13

Избраха Илко Илчев за управител на МБАЛ - Поморие

Илко Тодоров Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ ЕООД.  Той е определен въз основа на резултатите от проведените етапи на конкурсната процедура от комисия, с Решение №145/28.03.2024г. на Общински съвет – Поморие, съобщи Община Поморие.  До момента Илчев заемаше временно тази длъжност. 

публикувано на 03.06.24 в 12:41

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36