Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дронове могат да регулират трафика в редица европейски градове

Европейският съюз си поставя за цел до 2030 г. да има 100 големи града, които да са климатично неутрални и умни чрез  програма Хоризонт Европа. Проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН  отбелязва  значимостта на интелигентния транспорт  за това. 

Много от нас ще имат възможност  да се убедят в предимствата, които  предлагат такива  умни градове. Няколко са аспектите-свидетели сме на  задръствания, замърсявания, ужасно  високи температури. Още през това десетилетие ще започне да се  случва необходимото за новостите.Тази загуба огромна на време ,която имат хората, когато искат да се преместят  от едно място на друго, всички я чувстват като неприятен момент.

Решението на тези проблеми до голяма степен е да отидем в третото измерение. Смята се, че въздушен градски транспорт би осигурил удобства както в в дома- връзки с интернет.


Зафиров добавя, че има дори един израз: Поръчайте си да дойде едно такова средство с виенска кифла, каничка кафе, то може да излети след това и да отиде на място отдалечено на сто км за по-малко от час. Това ще реши до голяма степен и разрастването на местата където ще живеят хора в града и околностите. 


Предимство е, че няма паркиране с безпилотен летателен апарат,  а в сърцето на града,  там където е големият трафик има дадени конкретни примери как дроновете помагат  да съобщават динамиката и да " управляват" съответните задръствания.


#РестартирайЕвропа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДППИ осигурява условия на големи кораби да акостират в района на Пристанище Бургас

Дейностите по проекта за удълбочаване на акваторията в района на Пристанище Бургас се очаква да приключат до дни. Това е срокът за постигане на определена дълбочина, която ще позволи на големите кораби (контейнеровози) да маневрират. Изграждане на нова кейова стена за корабно място №28, на терминал Бургас - запад е друга част от  дейностите по..

обновено на 29.05.24 в 15:49

Предстоят ремонти на пътища в община Руен

Около 3 млн. лева са предвидени за ремонт на пътя между руенските села Дъскотна – Планиница – Рупча – Люляково. Друг важен проект за региона е основен ремонт на пътя Череша –Вресово – Зайчар. За него са предвидени около 4 200 000 лв. По двете обществени поръчки вече са получени оферти. Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране..

публикувано на 29.05.24 в 13:23

Бургаският плаж най - евтин и това лято

Цената за чадър на плажа в Бургас това лято ще бъде непроменена 1,20 лв. Толкова ще струва и наемането на шезлонг. За поредна година, въпреки инфлацията и всички предизвикателства пред сектора, цената няма да бъде променена, защото това е максималната, която е посочена в договора ни, каза концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон..

публикувано на 29.05.24 в 13:06

Над 300 работни места предложи трудова борса в Бургас

Над 300 работни места в областта на търговията, туризма, транспорта и промишлеността предложиха работодатели на трудова борса в Бургас. Тя се проведе в Свободния университет по проект „Академия за личен успех“. Организатори са Бюрото по труда и сдруженията „Нов път“ и „Верният настойник“. От 10 до 11,30 часа работодатели и безработни..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Подписани са 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти

Министърът на туризма Евтим Милошев подписа 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти. 43 от временните удостоверения са за открита процедура по категоризиране на туристически обект, а останалите 6 са за открита процедура по сертифициране на туристически обект, уточняват от министерството. Тези..

публикувано на 29.05.24 в 09:35

Трудова борса ще се проведе днес в Бургас

Обща трудова борса ще се проведе днес от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаския свободен университет, съобщават от  Дирекция „Бюро по труда“ . На нея ще присъстват работодатели от над 30 фирми от различни сфери на икономиката.  Информационните срещи ще бъдат водени от академичния състав на университета.  Борсата е част от проекта „Академия за личен..

публикувано на 29.05.24 в 09:26

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.  Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57