Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Дойчинова: Будителството е звание до живот

Кой ще стане „Будител на годината“ за 2021-ва определя публиката през целия месец октомври на сайта на БНР

Снимки: Ани Петрова

Всяка голяма промяна започва с първата крачка към нея. А онези, които дръзват да я направят въпреки всичко, или заради всичко, в името на добруването на другите, често пъти могат да се определят с чисто българската дума - будители.

Една кампания вече осма години ни пробужда да видим съвременните двигатели на промяната, да им подадем ръка и да тръгнем заедно с тях към така мечтаното светло бъдеще. Всичко започва с чисто професионалната промяна на вдъхновителката на инициативата „Будител на годината“, журналиста и директор на програма „Радио София“ на БНР Ива Дойчинова. Преди десет години тя тръгва по стъпките на свое ново предаване, точно в Деня на будителите – 1 ноември, и решава да говори в сегашно време за званието будител, което е напълно непреводимо, по думите й. Две години по-късно се ражда и идеята за кампанията. Днес Ива няма никакво съмнение за наличието на будители в съвремието ни. Сега й е важно как да стигнем, ние – медиите, до повече такива хора и техните каузи.

Ива Дойчинова

„Мисля, че големият принос на кампанията е да разпространява мислите и каузите на хора, които обикновено не забелязваме“ – казва журналистката.

Тази година повече от 130 личности и проекти бяха предложени за участие в кампанията, която е под егидата на Българското национално радио. Специално жури от общественици и журналисти /проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева, Елеонора Гаджева, Румен Манов, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова/ избра десетте финалисти. „Прави впечатление през тези осем години, че в началото бяха номинирани предимно личности, а сега са по-скоро общности. Спокойно мога да кажа, че тази година имаме цели 10 будителски проекта“ – признава Дойчинова.

„Имаше много плътни и добре защитени номинации за патриотично-родолюбива дейност. И ние ги разбираме, защото във всяко будителство има родолюбие. Но будителството е една стъпка нагоре – да правиш нещо, което в момента никой друг не прави и твоята дейност да има резултат – обяснява Ива Дойчинова и дава пример с Кристиян Ваклинов и неговия "Дом-музей на теснолинейката": – Фактът, че той вижда разрушена една ж.п. спирка, която помни от детството си, и решава да я възстанови и превърне в музей на уникалната железница - това вече е нещо повече. Ето какво отличава родолюбието от това да бъдеш активен, променящ средата човек. Творец. Това е изключително важно“, – обяснява Ива признаците на подбор.

Категорична е, че да бъдеш будител е звание до живот – никой не е будител за малко.

Например един от финалистите, учителят по физика Теодосий Теодосиев - Тео е будител откакто преподава. Но неговата школа навърши 50 години през 2021 и не може да не отчетем, че Тео продължава да казва най-важните думи не само за учениците си, но за цялото ни общество. Неговата реторика за свободния човек е изключително важна днес. Важно е да променяш обществото отвътре – признава Дойчинова. – На тези хора им трябва малко повече съчувствие и подкрепа. А нашето лично будителство може да се изрази в това да ги видим. Те буквално имат нужда от едно рамо в правилния момент и това рамо е кликът разстояние, който ни дели от гласуването.“

Отличието в конкурса им помага да разберат колко са важни, смята журналистката. А кой ще стане „Будител на годината“ за 2021-ва определя публиката – всички ние. Това става чрез гласуване през целия месец октомври на сайта на БНР. Финалните резултати ще бъдат обявени на специална церемония на 1 ноември.


Българите в чужбина са изключително активни до момента, най-вече заради един от проектите – „Ангелите на България“, казва Ива. Тази година сред обсъжданите кандидатури от чужбина са били и две български училища зад граница, много певци и ансамбли, като на някои от тях малко не им достигнало да влязат във финалните десет. Често се случва обаче личност или проект да присъства в номинациите години наред, преди да стане финалист.

„За мен е важно, че чрез финалистите успяхме да изразим различните посоки на будителтвото. От младежкия акт на едно момче (Кристиан Ваклинов), през една голяма общност на българи от чужбина (Ангели за България), и една общност на осем прекрасни жени (#За доброто) - активни дами, които успяха да променят педиатричните отделяния в болниците, нещо толкова смело, до един доказан Тео, който е извън всякакви класации. Ние успяхме да покажем различните страни на възможностите, които будителството дава. И ако влезете сега на bnr.bg, за да гласувате, това ще ви накара да се чувствате много по-добре.“

А кого сред тазгодишните финалисти в кампанията Ива Дойчинова определя като свой личен будител, чуйте в интервюто ѝ за Радио България.

Снимки: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в БНР-Бургас на 31 май

Традицията продължава! БНР-Бургас отново обявява Ден на отворените врати. Поводът е 12-ият рожден ден на медията на 31 май. Елате да видите как се прави любимото ви радио-очакваме ви на улица „Филип Кутев“ 2 от 10 до 16 часа. Може да разгледате студиата, редакциите на журналистите и да се разходите из уникалната сграда, която е..

публикувано на 27.05.24 в 12:18

Писателят Боян Боев пред "Детско царство": Вдъхновяват ме истории, които докосват!

Вдъхновява ме животът и историите, които се случват на всеки един обикновен човек. Има истории, които до такава степен ме докосват, че аз се вдъхновявам да ги разкажа, за да достигнат до по-голяма аудитория. Това сподели в предаването "Детско царство" на 19 май писателят Боян Боев. Той е  автор на книгите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва"..

обновено на 19.05.24 в 11:16

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38