Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,1 млн. чуждестранни туристи са преминали през летище Бургас този сезон

На 2-ри септември летище Варна ще посрещне едномилионния пътник за тази година. Това каза в Созопол служебният министър на туризма Илин Димитров.

1,1 млн. са чуждестранните туристи, преминали през летище Бургас този сезон. Отрасълът постепенно се възстановява, като спадът в сравнение с базовата 2019 г., преди пандемията, е само с 20%, подчерта министър Димитров.

Единствено застой се наблюдава на германския пазар този сезон, каза министър Илин Димитров:

"Германците се задържат на нивата от предишни години, но имаме ръст на други пазари като Чехия. Дори шеговито се казва, че чехите са новите германци. Поляците бележат много сериозен ръст, израелците. Очакваме министърът на Израел също да ни посети есента. Имаме ръст и от Обединеното кралство на туристи".

Министерството на туризма е стартирало кампания "Преоткрий лятото" за удължаването на туристическия сезон, каза още Илин Димитров:

"Стартираме няколко хубави инициативи следващата седмица. Едната от тях ще бъде конкурс, образно казано конкурс, но ще отворим програма за желаещи който иска да се присъедини като доброволец на щандовете на министерството и да помага при популяризирането на дейността ни. Ще направим конкурс за най-добра снимка "Чудесата на България", където хората, които имат желание, могат да ни изпращат снимки от красиви места на България, от фестивали, от места, които биха събудили интерес. Ние съответно ще покажем от кого е снимката. Накрая ще има жури и ще има и наградени".

"Българският туристически продукт е добър. Плажовете ни са чисти. Затова трябва да направим всичко възможно да спрем негативната кампания за българския туризъм", подчерта министър Димитров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25