Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас излязоха на протест

Близо 30 души от Регионалната здравна инспекция в Бургас се включиха в националния протест на служителите в системата. Протестиращите настояват за 30% увеличение на заплатите. 

Протестиращите служители на РЗИ в Бургас показаха фишове с нетно възнаграждение от 788лв. Те казаха, че задълженията им се увеличават, работят в минимален състав, а заплатите им не са променяни от 2 години.


"Нашите заплати изостават значително от всички в бюджетната сфера, както и на другите лечебни заведения, които са по под шапката на Министъра на здравеопазването. В много лечебни заведения една мед. сестра или лаборантка взима много повече."

"Ние също сме хора, които влизат в магазина и имаме нужда от тези средства, за да можем да водим един достоен начин на живот."

"Чувстваме се забравени и при последната актуализация на заплатите в бюджетния сектор нашите заплати не бяха променени", казаха още служителите на РЗИ.



Повече от 40 служители на Регионалната здравна служба в Ямбол също протестираха символично в обедната почивка. Маргарита Статева, която е с 38-  годишен стаж заяви: 

 „Ние не сме алчни, никога не сме били алчни, но искаме да се сещат за нас, не само когато стане нещо, както се сещат за учителите. Всички други, но не и за нас! Тук няма хора с малък стаж, млади хора при нас не идват- защо да идват? Когато отидеш да проверяваш ни правят на нищо – и са ни псували, и са ни гонили, има колега и с вила са го бучили, всичко има... "





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27