Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 акта за сондажи в местността „Поляните“ край Синеморец

| обновено на 20.10.22 в 14:08
5
Снимка: Даниела Костадинова

4 акта ще бъдат наложени от Регионалната екоинспекция в Бургас на собственици на вили в местността „Поляните“ край Синеморец.

2 проверки са извършени по сигнали на екозащитници. На място екоинспекторите са установили дори работеща сондажна машина. Освен липсата на необходимите документи за извършването на сондажни дейности, екоинспекторите констатират, че сондажите попадат в защитена местност и защитени зони. 

Административно-наказателна процедура за установените нарушения започва Регионалната екоинспекция в Бургас, каза главен експерт Елена Паспалева.

"Сондажният изкоп завършва с PVC тръба изведена над терена. В съседен имот също са установи аналогично сондажно съоръжение. Издадено е предписание по закона за защитените територии на собствениците на имота да преустановят извършваните дейности в границите на природния парк." 

4 години продължават споровете между екологични организации и собственици на имоти дали строителството в местността „Поляните“ край Синеморец е законно.

Арх. Добромир Добрев е собственик на една от вилите, пред които има установени сондажи. По думите му сондажни дейности пред неговия имот се извършват от 4 -5 години.

"Сондажът е за вода, не е за петрол или газ. Разбира се, че имам разрешение. Аз по този начин съм получил строително разрешение. Там няма централен водопровод, имам право да си направя сондаж, да си извадя вода."

Предвидените глоби за извършените нарушения за физически лица са от 200 до 20 000 лв, а за юридически - от 5 000 до 500 000 лв. 

Подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Пореден опит за старт на делото срещу пастора Даниел Хъл в Сливен

За пореден път в Районен съд Сливен започва разпоредителното дело срещу   британския пастор Даниел Хъл,  обвинен в блудствени действия с 14 малолетни и непълнолетни. Делото е насрочено за 10.00 часа. Всички съдии от наказателната колегия на Районния съд направиха отводи по делото от миналата година до месец март т.г. През 2019 година Даниел Хъл бе..

публикувано на 14.05.24 в 08:25

Започва делото за смъртта на двамата бургаски полицаи, пометени от автобус с мигранти

Разпоредително заседание по делото срещу сирийския гражданин Омар Аднан ще се проведе в Бургаския окръжен съд.  Той е обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи, а престъплението е квалифицирано като умишлено. Аднан е шофьорът, който блъсна патрулна полицейска кола на кръстовище в морския град, с автобус превозващ 47 мигранти.  Фаталният инцидент,..

публикувано на 14.05.24 в 08:20
снимката е илюстративна

Заради катастрофирали камиони затвориха пътя Петолъчката - Лозенец

Затворен за движение е пътят Петолъчката- Лозенец заради катастрофа между два тежкотоварни автомобила. Движението се пренасочва през автомагистрала "Тракия". Сигналът за инцидента е постъпил преди 9.00 ч. Леко е пострадал един от шофьорите Настанен е за лечение в ямболската болница. 

публикувано на 13.05.24 в 11:24

Пожар избухна на лодка край "Сарафово"

Пожар горя на лодка, намираща се на сух док в пристанище "Сарафово", съобщават от полицията. Сигналът е получен снощи около 20:50 часа. Лодката е собственост на 63-годишен бургазлия. Вследствие на пожара вътрешната конструкция на лодката е унищожена, като изпепелени са и намиращите се в нея вещи.  О гънят е потушен от един противопожарен..

публикувано на 13.05.24 в 08:22

Пожар е избухнал в автосервиз в Ямбол

Пожар е избухнал в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес. Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са в мястото.  Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента. По първоначална информация няма пострадали. Причините за пожара са в процес на изясняване.

публикувано на 12.05.24 в 16:49
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

МВР: Значителен спад на броя на шофьорите, употребили алкохол и наркотици

Има проблем с намирането на терени, на които МВР да съхранява автомобили, отнети от пияни и дрогирани водачи. Това заяви пред журналисти в София вътрешният министър Калин Стоянов: "Имаме значителен спад на броя на установените шофьори, които си позволяват да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици! Да, има проблем с..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
снимката е илюстративна

Над 190 служители проверяват данъчните складове на "Лукойл" в 6 града

В данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" започнаха проверки на съвместни екипи от служители на  Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция" – МВР и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Общият брой на включените в операцията служители е над 190...

публикувано на 10.05.24 в 11:13