Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев за морската вода: Евтина сензация

Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед. Искам да кажа, че след информацията, която подадоха „Активни потребители“, от тези места пак е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма абсолютно нищо, което да ни притеснява в резултатите“.

Това каза за БНР доцент Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Той подчерта, че често в морето, след буря, има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено:

„Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното - понякога в превидно кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли“.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на „Активни потребители“, тъй като:

„Нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана, са сертифицирани. Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите“.

Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан, подчерта Кунчев. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон, подчерта той. 

Кунчев обясни, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества:

„В случая не тя е опасната! А ние я използваме като показател, за да видим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - директорите на РЗИ, но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

Във връзка със страховете от замърсяване заради Нова Каховка България е добавила и допълнителни изследвания. Според Кунчев дори когато в миналото е имало отклонения от нормите в различните плажове, отклоненията не са били такива, каквито „бяха хвърлени в пространството“:

„Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна - вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие“.

От началото на сезона до 15 август са направени около 960 изследвания морето. Всички данни се качват на сайтовете на РЗИ, подчерта Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода ограничава възможността за развитие на микроорганизми, подчерта той.

Централният плаж в Слънчев Бряг е пълен въпреки твърденията, че водата е замърсена, предаде кореспондентът на БНР в Бургас.

Плажовете в курорта са носители на отличието „син флаг“ - престижна световна награда, която се присъжда от международно жури.

Търговци и ресторантьори в Слънчев бряг коментират, че в момента има по-малко гости от очакванията. Хотелиерите пък споделят, че информациите за замърсено море се отказали от почивка по родното Черноморие български туристи и през последната седмица има отменени резервации 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22