Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Николаев: Търсим финансиране за изграждане на сграда на пожарната в Сунгурларе

Снимка: Свобода Атанасова

450 са щатните служители към противопожарната структура в бургаска област, което е на 99% заетост. Само в Руен и Сунгурларе все още няма структури. Община Сунгурларе се обслужва от пожарната в Карнобат, а община Руен от тази в Айтос, обясни за БНР Бургас директорът на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  комисар Николай Николаев. По думите му, към края е една много натоварена за бургаските огнеборци година. Започнала е с пожар в основно училище „Иван Вазов“ в града и евакуация в учебното заведение. След това е имало и специфични инциденти, с изтичане на газ. 

„Големи изтичания на газ от жп цистерна в Карнобат, взривените складове за боеприпаси в Карнобат, пожари на големи площи в горски и полски терени, в житен блок на територията на община Средец. Там пострада и наш противопожарен автомобил, а щетите бяха с повече декари в житен блок. 

Имаше полски и горски пожари в района на Изворище, Ветрен, Миролюбово, бедственото положение в Средец, в село Кубадин. Там няколко дни гасихме хиляди декара гора, където се включиха и два хеликоптера на Военновъздушните сили (ВВС). По същото време имахме и други пожари в цялата област.  Всички екипи на пожарната работеха и бяха на терен, дори и почиващите служители. През ден бяха на произшествието, защото трябва и да почиват. След това големият пожар в созополското село Равна гора и село Маринка, община Бургас, който продължи 3 дни, а няколко дни след него и голямото наводнения в Царево. 2 дни имахме много работа по източването на двата язовира и работа в комисии. 

Нужно ни е време и за възстановяване на техниката, по която също имаше щети от инцидентите.  Стигнахме до застудяването, където започнаха активно пожарите в жилищата. 

В момента тече конкурс за пожарникари, за едно място кандидатстват 35 души. За водачите и за водолазите, където има по-специфични изисквания кандидатите са по-малко, но интерес има. В Бургас има средно по 5 екипа на дежурство. Имаме и 12-13 пожарни автомобила, както и специализирани автомобили за наводнения. 

В община Камено имаме изнесен екип. Работим по развитие на нашата структура и по подновяване на сградния фонд. Подали сме проектно предложение за финансиране от Европейския съюз за нова сграда на пожарната в Камено, а изнесеният екип да има нова сграда. Предстои предприемане на стъпки и за определяне на терен и търсене на средства за строеж на сграда в Сунгурларе, където има също много инциденти. 

Регионалната дирекция тази година няма да има свой собствен календар за 2024 година, с определена кауза. Имаше различно мнение каква да бъде кампанията ни за следващата година. Последните три години нашата дирекция имаше различни каузи. Миналата година беше съвместна с Община Бургас. Тази година закъсняхме и с фотосесията, а в същото време наши колеги направиха календари в страната. Мисля, че има кауза, в която всеки един може да се включи. Нашият нов календар ще бъде готов за 2025 година.

Изключително внимателни трябва да бъдем при използването на отоплителни или кухненски уреди, защото в навечерието на Нова година неприятен инцидент може да помрачи празника.  Трябва да се внимава и при боравене с пиротехнически средства. Дано детската игра не е прекомерна, защото в последните няколко години има много деца и младежи, които хвърлят пиротехнически средства на неподходящи места. Понякога се възпламеняват и пространствата около жилищните блокове. Понякога и автомобили имат материални щети. 

Преди няколко години пострада и един покрив на магазин. Често се хвърлят и пиротехнически средства в металните контейнери, а те се запалват от тази опасна  детска „игра“. Надявам се да няма такива инциденти през тази година. Приканвам всички да бъдат внимателни с използването на пиротехнически средства. 

Не са редки и случаите, когато по време на празник се налага да се включим и ние, с екип огнеборци, за да загасим възникнал пожар“, обясни още комисар Николаев. 


Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проверявайте козметичните продукти в регистъра на забранените опасни стоки, преди да ги купите - съветват от

Забраниха козметика на световни търговски марки заради опасен химикал

Партиди от продукти на световноизвестни козметични марки ще бъдат изтеглени от пазара и от потребителите заради наличие на опасното съединение пропионалдехид, съобщи регистърът на европейската система за бърз омбен на забранени нехранителни опасни стоки Safety Gate, цитиран от платформата "Ние, потребителите". Опасното съединение пропионалдехид в..

публикувано на 03.06.24 в 09:25
Снимката е илюстративна.

Шест катастрофи с повече от 10 ранени в Бургаско, сред тях са 4 деца

Повече от 10 души са пострадали при пътни инциденти в област Бургас на 1-и и 2 юни, съобщи Областната дирекция на МВР. Сред тях са и четири деца, най-малкото от които е 2-годишно. Само при един от инцидентите са ранени седем души. Той е станал на 1 юни около 14:20 часа на пътя  между сунгурларските села Чубра и Пъдарево. При излизане от ляв завой..

публикувано на 03.06.24 в 08:42

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54

Двама чужденци загинаха в Слънчев бряг /ОБНОВЕНА/

Двама чуждестранни туристи, по неофициална информация семейство, са скочили от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.  Те са загинали на място.  Около 5:30 ч. днес в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в хотел в Слънчев бряг, при който от седмия етаж на наетата стая падат двама нидерландски граждани - жена на 44 години и..

обновено на 30.05.24 в 14:14

25-годишен шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Бургас

25-годишен шофьор блъсна с колата си жена, пресичаща на пешеходна пътека в Бургас. Инцидентът се случва малко след 19 часа снощи  на централния булевард "Христо Ботев" близо до пресечката с улица "Цар Петър".   Пострадалата 38-годишна бургазлийка има счупване на раменната кост и повърхностни травми  по тялото и главата , съобщават от полицията...

публикувано на 30.05.24 в 08:26