Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Светозар Бенчев е новият директор на НХА - филиал Бургас

Професор Светозар Бенчев е новият директор на филиала на Националната художествена академия (НХА) в Бургас. Днес той официално встъпва в тази длъжност, след като бе избран на Академичен съвет провел се в края на миналата седмица в София. За новия 4-годишен мандат на директорския пост проф.Бенчев сподели за БНР Бургас:

„Дотук нещата във филиала винаги са вървели добре. Той е едно място, което тръгна много силно, с много добър старт. До момента доц.Димо Колибаров прекрасно си вършеше работата. Аз само бих се опитал да надградя. Не очаквам някакви големи промени, по-скоро едно допълнителна активност за още по-голямо популяризиране на филиала. 


Много ми се иска да довърша  „Графична база“, този проект, с който от няколко години се опитвам да възродя това място. Има шансове това да стане, а ние да имаме един съвременен център, в който младите хора да изпробват графика, керамика. Разбира се с международно присъствие, а реализирането на този проект би ме направил много щастлив. Община Бургас е собственик на сградата, но в проекта участва НХА, с обща програма с Турция. Очакваме всеки момент да се реализират последните стъпки по стартирането на този проект. 

Кое наложи тази смяна на ръководството на филиала в Бургас?

В случая  - мандатът на доц.Димо Колибаров приключи, както и моят като декан. Тъй като сме били по два мандата и нямаме право да продължим в същата посока, затова стана една естествена ротация. мандатът е 4-годишен. 



Какво искате да кажете на своите студенти сега?

Искам да кажа на моите студенти, че са на същото ниво като тези в София. Искам да ги поощря, искам да знаят, че те не са  по-слаби, не са в никакъв случай по-малко талантливи и имат привилегията на учат на едно прекрасно място. 

В момента гледката, която виждам е плажа, моста, морето и не мога да си представя по-красива локация за нашия филиал. Те наистина имат привилегията да са на едно място, което само по себе си вдъхновява. 

Да използват времето, което има в академията, защото много бързо минават 4 години. Започват с усещането, че имат страшно много време, а докато се обърнеш то вече е изтекло. нека през този период да използват всички възможности, които академията им дава и като материална база и като преподавателски състав.“, обясни проф.Бенчев. 

Професор Светозар Бенчев е роден в Бургас, до този момент беше декан на Факултета за изящни изкуства на Националната художествена академия. 

Чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пете Желева /първата с диплома от ляво/

Петя Желева: Уча учениците си на доброта и критично мислене

"Уча моите ученици на доброта, защото без нея и най-големите им успехи  ще бъдат поредно постижение на технологичния свят", това заяви Петя Желева, която стана учител на годината, след номинация от Бургас. Преподавателят по информационни технологии от Професионалната техническа гимназия в морския град бе отличена в традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:56

„Щастлива класна стая-отвътре и отвън“ в ОУ „Георги Бенковски“ в Бургас

Приключи вторият проект на ОУ „Георги Бенковски“ по програма Еразъм +. Той се нарича „Щастлива класна стая-отвътре и отвън“. Като част от него шестима учители от учебното заведение взеха участие в структуриран курс в Барселона, Испания. Темата беше „Щастлив урок-ценни съвети за създаване на щастлива класна стая “. Курсът бе организиран от..

публикувано на 24.05.24 в 10:25

Красимира Гаврилова мотивира учениците си да обичат природата

Учениците от ОУ„Христо Ботев“ в бургаския квартал Долно Езерово съчетават еднакво добре извънкласните занимания и учебния процес. Могат да използват всяко едно зелено пространство на територията на учебното заведение. От тази пролет имат и оранжерия, която е изградена по проект „Да дарим възможност“, на Ротаракт клуб Бургас. Самите ученици..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Проф.Галя Христозова: Книгата е най-добрият учител, съветник и приятел

Езикът, който се употребява в публичното пространство от политици, журналисти е много важен и трябва да бъде прецизиран. Наблюдението ми показва, че журналистите проявяват по-голямо уважение към езика. В такъв празничен ден като днешния искам да отправя послание - четете! Може, който знае, защото колкото повече знаеш, толкова повече можеш да се..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на 24 май и се дава на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската..

публикувано на 23.05.24 в 18:14

Над 300 абсолвенти от БСУ получиха тържествено своите дипломи

Над 300 абсолвенти на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на официална церемония в атриума на висшето училище. Завършилите студенти са от 14 бакалавърски специалности и 28 магистърски програми. Сред тях бяха и сестрите Тереза и Сияна Трифонова, които вече имат придобита специалност „Психология“.   „Ще опитаме да се..

публикувано на 23.05.24 в 12:53

Директори и учители от Бургас ще бъдат удостоени с наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония началникът на Регионалното управление на образованието – Бургас Петя Петрова ще удостои четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в сградата на РУО – Бургас. Признание..

публикувано на 23.05.24 в 07:30