Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Биволарски: Има лек ръст на онкоболните в Бургаска област

В Бургаска област се наблюдава лек ръст на онкологичната заболеваемост, най-вече по отношение на карцинома на гърдата, на белия дроб, стомаха и на дебелото черво. Това съобщи началникът на отделението по медицинска онкология в Комплексния онкологичен център (КОЦ) д-р Иван Биволарски в отговор на въпрос от БНР – Бургас за данните през последната година в сравнение с предходните пет. 

Според лекаря те може да се дължат и на забавяне вследствие на пандемията от коронавирус: „Имаме лек ръст на заболеваемостта, но все пак трябва да се отбележи и фактът, че преди около две години изкарахме епидемия от COVID-19, която забави някои части от леченията. Те се натрупват и сега се провеждат такъв тип прегледи, които да вкарат (ситуацията – бел. ред.) донякъде в релси. Затова мога да кажа, че се касае за повишаване, но в никакъв случай за някакъв рязък скок в заболеваемостта. Тя следва стандартната за страната“.

Други посочени от него вероятни причини са застаряването на населението в страната, от което бургаските жители не правят изключение, както и „някакви други странични замърсители“. Извън цитираните видове рак има повишение и при останалите, но „в никакъв случай в много големи стойности“, увери той.

Днес (7 февруари) и на 14 февруари в КОЦ се провеждат безплатни прегледи, за които могат да се запишат както пациенти с ракови заболявания, така и хора, които просто искат да проверят здравния си статус, да зададат въпроси или дори да споделят страховете си. „Никой няма да бъде върнат“, увери д-р Биволарски и насърчи хората да се възползват от възможността. За да няма струпване пред кабинетите, желаещите могат да запишат предварително час на регистратурата или на телефонен номер 0894439603.

На въпрос какви симптоми трябва да накарат евентуалните пациенти да се обърнат към онколозите д-р Биволарски изброи: „Няма нормално състояние, при което да имат кръвохрач, няма нормално състояние, при което да имат постоянно повишена температура повече от четири, пет дена; няма нормално състояние, при което да имат болка където и да е в тялото си. Когато се появят тези симптоми, веднага трябва да потърсят лекарска помощ и да не забавят този процес. Тези дни, които отпускаме, са точно за такъв вид оплаквания“.

Извън сегашната кампания с безплатни прегледи от лечебното заведение планират и други, но те ще зависят от интереса към инициативата на 7-и и 14 февруари. Възможно е подобна да се организира веднъж месечно, например като ден на отворените врати.

Апелът на онколога хората да се възползват, е подбуден и от друг мотив: много болни от рак търсят помощта на медиците твърде късно, когато те не могат да направят много за тях:

„Това е един много болен въпрос за мен и за цялата ни общественост, но трябва с неприятно чувство да споделя, че всъщност диагностицираме заболяванията в много късен стадий. Мога да дам конкретен пример с рака на белия дроб, който за Бургаска и Ямболска област в най-късния стадий – четвърти – се хваща в 84% от случаите. Това е огромен процент! Огромен процент! Това са хора, които вече подлежат само на един вид лечение, което е палиативно (т.е. което води само до временно облекчаване на болка, страдание, без да лекува окончателно – бел. ред.)“.

Все пак има и положителна тенденция при някои видове рак, които в по-голям процент се диагностицират по-рано и тогава преживяемостта на пациентите е по-голяма.

„Ранните стадии са почти изключение, но има и радостна тенденция за някои заболявания като рака на гърдата, където скрининговата програма – макар и слабо застъпена в цяла България, я има и подобрява и диагностиката, и лечението, и преживяемостта при тези хора. Но не можем да се похвалим с много силни данни за ранната успеваемост при други заболявания като рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на хранопровода или на дебелото черво“, каза д- Биволарски.

Последните официални данни за смъртността по видове заболявания на Националния статистически институт са за 2022 година. В Бургаска област от тях са починали 253.4 души на 100 хил. души население. Ракът на белия дроб е отнел живота на най-много хора в областта: 49.6/100 хил. души население, с голям превес на мъжете – 75.7 при 25.4 честота при жените. На второ място е ракът на дебелото черво с 37.7 души на 100 хил. души население.

Общо 16 301 българи са починали от рак през 2022 година, по данни на НСИ. Информация от последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания в страната наброяват 26 235. Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г., като колоректалният рак съставлява 10% от смъртните случаи по лечими причини.

През 2019 г. процентът покритие на скрининг за рак на гърдата сред жените на възраст 50-69 години в България е 35,5% при среден за ЕС от 65,9%. Процентът на скрининг за рак на дебелото черво сред населението на възраст 50-74 години е вторият най-нисък в ЕС - 3,6%, в сравнение със средния за ЕС от 33,4%. Обхватът на скрининга за рак на маточната шийка сред жените на възраст 20-69 години е 45,5%, което също е доста под средното за ЕС ниво от 59,9%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар или необосновано отлагане на поставянето на ваксини, разясни  директорът на Регионалната..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Фондация "Стилиян Петров" дари медицинска апаратура на КОЦ- Бургас

Фондация "Стилиян Петров" закупи медицинска апаратура и оборудване и ги дари на 10 български болници, сред които е и КОЦ- Бургас. Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. В съобщение до медиите от лечебното заведение написаха:  " Филантропия е дума, която някои може би не знаят. Емпатия е друга..

публикувано на 09.05.24 в 15:27
Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу коклюш

Въвеждат се противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш със заповед на служебния здравен министър д-р Галя Кондева.  Те ще са в сила от днес до края на юли и включват възможността за безплатна диагностика с PCR тестове, които могат да се направят в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При случай на коклюш РЗИ ще предписва..

публикувано на 09.05.24 в 07:42

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни

В РЗИ Бургас отваря врати кабинет за имунизация срещу коклюш за бременни. Това става възможно след заповед на  Министъра на здравеопазването.  В него могат да се преглеждат пациентки с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.  Работно време на кабинета: всеки работен ден от 10:00 – 14:00 часа 793 са..

публикувано на 08.05.24 в 15:43

Стягат извънредна сесия за общинската болница в Средец

Извънредна сесия в Средец се очаква да изясни въпросът за финансовото състояние на общинската болница в града.  Според кмета Иван Кичев 92% от приходите от медицинска дейност отиват за заплати на персонала. От здравното заведение отричат и твърдят, че болницата е финансово стабилна и на печалба.  Градоначалникът Иван Кичев заяви, че представения..

обновено на 08.05.24 в 12:32