Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС реши: Христо Бардуков остава кмет на Зидарово (ОБНОВЕНО)

| обновено на 09.02.24 в 14:24
Снимка: Даниела Костадинова

Върховният административен съд отмени решението на Бургаския административен съд за обжалване на избора на Христо Бардуков за кмет на созополското село Зидарово. Той остава на поста за целия мандат. 

Върховни Съдът потвърди с днешното решение правото на демокрацията в България, каза той за БНР Бургас. Делото срещу избора на кмет в Зидарово беше образувано по касационна жалба на местна коалиция. Решението на Върховния административен съд е окончателно. За БНР Бургас той коментира още:

„Днешният ден не се различава по нищо от предходните, въпреки че е излязло окончателното решение на Върховния административен съд. Оттук нататък остава тежестта на обещанията пред избирателите и жителите на селото, на поетите ангажименти и да можем да изправим едно уникално странджанско село и то да върви напред. Да се развива селският туризъм, да се стабилизира образованието, да преборим проблемите със здравеопазването и да можем да задържим младите хора.  

Как се стигна дотук?

След една тежка изборна нощ, в която многократно казвах, че имам по един представител на секция, защото село Зидарово е с 2 секции и опонентите ми решиха, че съм манипулирал с тези двама души изборите. Те решиха да обжалват избора, а Бургаският административен съд извади такива доводи, които в закона ги няма в практиката. Нали всичките 12 ако не се лъжа членове на секционни комисии разписаха протоколите с особено мнение, нито един от тях не беше мотивирал особеното си мнение.  Оттам, че чувалите били развързани, че били запечатани с не знам си какъв печат неща, които по никакъв начин не променят вота.

Напротив, когато се стигна да повторното преброяване на бюлетините вместо 10 гласа се оказва, че в моя полза има 12.

Имаше и тежко посегателство срещу мен. Когато вървя и ми прищраква коляното, това ми напомня тази октомврийска вечер и ме кара да се замислям дали демокрацията е жива в европейска България, но пък вярвам в доброто. Делото срещу нападателите също се надявам да приключи скоро. 

На общественото обсъждане на бюджета на Община Созопол за тази година казахте, че все пак са нужни повече средства и за село Зидарово, каква трябва да е рамката на бюджета?

В село Зидарово бюджетът трябва да бъде минимум 2 милиона, което обаче не е реално, защото много се забравя какво тежко наследство беше оставено на Община Созопол и кмета Тихомир Янакиев. Тази година в бюджета отново са заложени големи суми за погасяване на главниците и на лихвите по кредитите теглени преди повече от 5 години.

В Зидарово имаме един  невероятен феномен, защото през последните 3 месеца с минимални средства и с много труд на доброволни начела открихме тротоари, изчисти се Гробищен парк, предвиждат се още много такива кампании, които да се организират с подкрепата на Община Созопол и на Регионалното управление на образованието.

Предстои следващата година да имаме обединено училище на територията на село Зидарово, както знаете, ще се строи и фабрика, която ще открие нови работни места и така мисля, че стъпка по стъпка ще успеем да насочим селото в една правилна посока, за да можем да привличаме и инвеститори. В населено място, когато не се реализират приходи, винаги ще му е малко трудно с разходите.

Колкото и да се говори за демографския проблем, големите ни държавни политици някак си с лека ръка пренебрегват малките населени места, където всъщност живеят хора. Много млади семейства звънят и имат интерес към закупуване на имот  в селото.  Наближава времето, в което все повече хора ще търсят спокойствие. Ежедневието да не е толкова изнервено и натоварено, младите хора търсят селски уют.

Проблемът на кметовете в малките населени места е, че те са принудени да чакат държавно финансиране, обясни още Христо Бардуков. В случая със село Зидарово се опитваме да привличаме постоянно инвестиции и работим по реализирането на проекти“, допълни той. 

Решението на ВАС:

Потвърждава Решение № 130 - МИ/30.10.2023 година на Общинска избирателна комисия – Созопол, с което на основание чл. 452 от ИК обявява за избран за кмет на кметство с. Зидарово, общ. Созопол Х. Бардуков.

Осъжда С.Петков да заплати на Х. Бардуков сума в размер на 1000 /хиляда/ лева, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение. ОСЪЖДА С. Петков да заплати на Местна коалиция "БСП за България" (КП "БСП за България", Политическа партия "МИР", Политическа партия "Български гласъ"), представлявана от Й. Петков сума в размер на 1000 /хиляда/ лева, представляваща направени разноски за адвокатско възнаграждение.

Решението е окончателно.

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен автомобил се вряза в пешеходна зона и уби жена

Възрастна продавачка на зеленчуци бе убита от лек автомобил този следобед в Сливен, след като се врязъл в стълб на магазин. Инцидентът е станал около 15.00 часа на булевард „Стефан Стамболов“ на спирката на квартал „Българка“. Автомобилът  е притиснал жената, която е починала на място. Според информацията на полицията водачът на автомобила..

публикувано на 18.05.24 в 19:24

Разпоредена е проверка за нарушения на служители по време на спецакция в Бургас

 Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица, това съобщиха днес от бургаската полиция. Въпреки това, на база публикации в някои медии, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредил вътрешна проверка. В случай на установени нарушения или превишаване на..

публикувано на 18.05.24 в 15:16

Проверяват частно бургаско пристанище за контрабанда на горива (ОБНОВЕНА)

Има задържани лица след проверка по сигнал за незаконна търговия на горива в бургаско частно пристанище.  Специализираната операция е под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура, със служители на полицията, Агенция “Митници” и НАП. Проверката е извършена по сигнал за действащ канал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки..

обновено на 17.05.24 в 16:07

Марио Климентов застава на поста зам.-директор в ОДМВР-Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината -2023” Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция”. Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи. Комисар Климентов заменя комисар Станимир Колев.  Новоназначеният заместник-директор многократно е награждаван за проявен висок..

публикувано на 17.05.24 в 14:17

Оръжие без разрешителни е предадено в полицията в Камено

40 - годишен мъж от село Винарско, община Камено е предал в полицията  пистолет "ИЖ 78-8" и 42 боеприпаса към него. Той обяснил, че пистолетът е собственост на 69 - годишния му баща.  Констатирано е, че възрастният мъж няма официално регистрирани огнестрелни оръжия, съобщават от полицията. Извършено е претърсване в дома му. Там е открит и иззет ловен..

публикувано на 17.05.24 в 08:27

Два автомобила са отнети за шофиране с дрога за денонощие

Два автомобила са отнети за шофиране с дрога за денонощието. Това съобщават от ОД на МВР в Бургас.  На бургаската улица «Димитър Димов» вчера следобед служители от Пето Районно управление - Бургас спрели за проверка товарен автомобил «Дачия Докер», със софийска регистрация, управляван от 35 годишен бургазлия. Проверката е установила, че мъжът шофира..

публикувано на 16.05.24 в 09:17

Задържаха моторист с 2,16 промила, отнеха му мотора

В Районното управление на Сунгурларе е образувано бързо производство срещу 57-годишен мъж от Карнобат, който с нощи около 20:19 часа  в село Горово е управлявал мотор след употреба на алкохол, съобщи Областната дирекция на полицията.  При проверката на пътните полицаи дрегерът е отчел 2,16 промила алкохол в кръвта. Водачът е задържан за срок до 24..

публикувано на 15.05.24 в 08:18