Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Бургас гласува Бюджет 2024 (ОБНОВЕНА)

| обновено на 14.02.24 в 17:47

След 8 часови дебати по различни точки от дневния ред и гласуване на най-важния финансов документ на общината - Бюджет 2024, Общинският съвет приключи днешното си заседание.

Дебатите по приемането на проекта за бюджет на Община Бургас за 2024 година започнаха малко след 12:00 часа и приключиха в рамките на близо 3 часа, със заявка за пълна подкрепа от общинските съветници, както и с предварителния отказ за подкрепа на бюджета в неговата цялост от ПП„Възраждане“, с мотив, че би могъл да бъде и по-добър, защото има ненужни разходи в него, както обясни общинският съветник Мариян Иванов. Той посочи, че от групата общински съветници не са съгласни с някои от политиките в него. Не виждат и достатъчно насоченост в Бюджета в борбата с демографската криза. 

След кратно прекъсване от половин час между 14:40 и 15:10 часа местният парламент започна да гласува всяка една от точките във финансовия документ на бюджета.

В макрорамката на финансовия документ са заложени 506 684 890 лева. Бюджетът е с акцент към младите хора и децата, с инвестиции в добри условия за живот, чиста околна среда и в създаване на нови възможности за бизнес развитие. Той бе приет с 37 гласа „За“ от общо 47 общински съветници, със седем гласа „Против“. 

След 3-4 години на рестрикции, на ковид, на военни действия в Украйна, бежанци и частични бюджети, за първи път в този бюджет е помислено за всички граждани на Бургас. Той засяга образование, строителство, спорт и инвестиции, каза в началото на дебатите кметът Димитър Николов и призова общинските съветници да гласуват и да го подкрепят.

„Бюджетът на общината е за новото поколение на Бургас, защото засяга обучение, строителство на детски градини, на училища, спорт за талантливите деца.“

А първите думи на Николов след приемането на бюджета бяха:

„Икономическият отпечатък на този бюджет въздейства повече от размерите на общината - давам пример - детска педиатрична болница, студентски кампус, белодробна поликлиника, училища, инфраструктура в индустриални зони. Това са инвестиции, които ще ползват всички граждани и от жители на други общини и региони. Отговорността и мястото са да се случат тук и сега и ви благодаря за тази безрезервна подкрепа.“


Красимир Калудов от ПП–ДБ направи предложение по време на дебатите - за предстоящото световно първенство по спортни танци, което да има допълнително финансиране:

„Да увеличим средствата от 50 хиляди на 80 хиляди лева за първенството по спортни танци, както и да финансираме ДЮШ на Бургас спорт - това е една от най-старите футболни школи в града.“


Общинският бюджет е функция на държавния и от няколко години насам има бюджет навреме, но е и рекорден за община Бургас, каза Стоян Грозев от КОД – Български възход, който подчерта, че този бюджет е  инвестиция в бъдещето:

„Имаме бюджет надхвърлящ половин милиард лева. Макрорамката гарантира устойчивост, сигурност, просперитет и стабилност. Балансирани са приходите и разходите, но заради финансовата дисциплини. Дава хоризонт за нови политики в Община Бургас. В ход е изпълнение на проект за подобряване качеството на атмосферния въздух, за намаляване на фините прахови частици на стойност 25 млн.лв. Въвеждаме система от биоразградими отпадъци и третирането им в анаеробна инсталация, както и изграждането на умна система за битови отпадъци с регулиран достъп.“

От ПП ГЕРБ д-р Лидия Стефанова обясни, че ще подкрепи бюджета, защото в него са заложени средства по проекти в сферата на здравеопазването, които са например изграждането на детската болница „Света Анастасия“ и предвидените с 25% повече средства в програмата на Община Бургас за инвитро процедури. Тя посочи, че общината през 2009 година е била първата в страната, която е заделила средства от бюджета си за подобна дейност. 

В проекта за бюджет финансовият ресурс е насочен към образованието, социалното подпомагане и грижи, както и инвестирането в нови умения на децата чрез нови програми и във висшето образование. Това означава, че с този бюджет общината прави сериозна заявка да бъде лидер в социалните политики в страната, на територията на общината действат 72 вида социални услуги. От края на февруари предстои да започне да функционира и на 73-тата услуга - „Грижовник“, каза общинският съветник от КОД - Български възход Мариела Кирова.
Обществото и общността трябва да бъдат разглеждани като жив организъм в една община, затова инвестирането в здравеопазване, спорт, социални дейности са най-важните“, допълни Мариела Кирова. 
Даниел Иванов от МИР, Левицата и Граждани за Бургас обясни, че подкрепата за бюджета в тази част, която е свързана със здравеопазване и образование са важни. „ Бургас има наистина един много сериозен проблем, а това е демографския проблем. Знаете ли, че през 2009 година Бургас е имал 0,8% прираст. Сега населението продължава да намалява. Имаме отрицателен прираст с 8,1%.“

Стойко Андреев от ИТН попита за заемите на Община Бургас и има ли план за погасяването им. Той предложи:

„Да се увеличи бюджета за инвитро процедури, но така, че са заложени достатъчно средства за всички двойки, които кандидатстват по тази програма.“
Според Мадлен Мутафян от БСП  не трябва да се противопоставят спортните клубове в Бургас. Поводът е отделянето на средства бургаския футболен клуб на "Черноморец 1919". Според нея е редно да се помага и на  "Нефтохимик". 

Всяка една от точките в бюджета се гласуваха от местния парламент.
Държавната отговорност е близо 250 млн.лв, общинската е над 185 млн. лв, Индикативният разчет на сметките за средства от Европейския съюз са 71 млн. лв.

В предвидените разходи на община Бургас общинският съветник от ГЕРБ Елена Кокаларова прочете:

„Одобряват се 480 хиляди лева за проектиране и реставрация на къщата на Георги Шагунов в Бургас, 1 млн. лева са одобрени за изграждане на Спортна зала в спортен комплекс - Меден рудник, 200 хиляди лева за изграждане на улично осветление от кръговото кръстовище до северния обход на Бургас. “

50 хиляди лева отдели Общинския съвет за спешен ремонт на Центъра за психично здраве, в който преди дни на 9 етаж имаше пожар.


 

За закупуване на храна на животните от Зоопарка в кв.Черно море общинските съветници гласуваха помощ от 30 хиляди лева. Съветниците одобриха сумата от 65 000 лева - като трансфер на НХА за подпомагане на дейността на филиала в Бургас, от тях 15 хиляди лева са предвидени за покриване на разходи за изготвяне на проект за ремонтни дейности и възстановяване на дейността на Графичната база в Бургас към НХА. 

Местният парламент подкрепи и предложението на кмета за ново осветление в комплексите Славейков, Лазур, Зорница и в централната градска част. Изготвен е проект за кандидатстване по външно финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Максималната стойност на проектното предложение е до 2 млн.лв.

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен диспут за евроизборите в ефира на БНР-Бургас

Безплатният диспут в предизборната кампания за провеждане на избори за Европейски парламент на 9 юни в ефира на БНР- Бургас ще се проведе на 21 май  след 13:05 часа. Темата е „Европа: визия за развитие –проблеми, възможности и решения. Основни приоритети  в работата на бъдещите евродепутати.“  Водещ ще бъде Свобода Атанасова. В диспута..

публикувано на 20.05.24 в 11:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са "Възраждане" с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да..

публикувано на 19.05.24 в 11:05

Заличиха кандидат на народен представител в Сливенска област

Един кандидат за народен представител в Сливенска област е със заличена регистрация по решение на ЦИК, заради условието за уседналост в страната, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачадурян. Така кандидат-депутатите в областта вече са 202. В момента тече регистрацията на членовете на СИК.  Общо 291 секции ще работят в..

публикувано на 17.05.24 в 15:29

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:13

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница..

публикувано на 15.05.24 в 09:47

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58