Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чести дефекти в устройствата за отчитане на корабите затрудняват рибарите

| обновено на 27.02.24 в 11:11
Снимката е илюстративна.


Рибарски сдружения сигнализират за чести дефекти в устройствата за докладване на уловите на корабите. По тяхна инициатива се проведоха две срещи по темата с ръководството на ИАРА - във Варна и в Бургас.

„От известно време, съгласно изискванията на Регламента на Европейския съюз, всеки риболовен излет се докладва още при стартирането. Раздадените са на всички кораби – и по-малки, и по-големи, таблети, с електронни устройства, с екран. Освен проследяващите устройства, които се следят и от Центъра за наблюдение от Варна, има и излъчване на сигнал към Брюксел. Съвсем скоро ще има и на всеки кораб камера за видеонаблюдение. Ние се притесняваме, защото ако електронното устройство дефектира по някаква причина, се получава така, че корабът не може да излезе за риболов“, обясни директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ Йордан Господинов.

Той допълни, че ако корабът излезе без подобно устройство, се съставя акт, възможно е да се присъдят наказателни точки, които да повлияят и впоследствие при разпределянето на квотата за калкан.

Основният проблем е, че има една фирма, която обслужва тези устройства. „В случая не разполага с достатъчно технически персонал и хора, за да обслужва корабите. Ако днес дефектират няколко такива устройства, не може да стоите няколко дни, защото пасажите с риба идват и си заминават.  ИАРА е предприела доста сериозна инициатива. Доставили са резервни варианти, устройства, които могат да бъдат подменени до 24 часа“, допълни Господинов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31