Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват социалната градина за хора с деменция

Разширяват капацитета на новосъздадената социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“ в Бургас, съобщават от Общината. Това става възможно след като общинските съветници подкрепиха извънредната докладна записка на кмета Димитър Николов.

 Аргументът за това е необходимостта от своевременно подаване на проектното предложение по проект „Красива България“ и спазване на крайния срок – 15.03.2024 г.

Новата социална услуга стартира пилотно с капацитет 10 човека в сградата на Домашен социален патронаж на ул. „Иван Богоров“ № 20, с което Бургас стана първият град в страната, предлагащ целодневни грижи от психолози, рехабилитатори и социални работници за възрастни хора с деменция.

В докладната записка се посочва още, че услугата е свързана с грижата за живота и здравето на гражданите, което е от особено важен обществен интерес, затова се предвижда капацитетът й да се разшири и надгради с възможности за включване до 30 човека.

Помещенията, в които стартира социалната градина не позволяват това, поради което е намерена сграда – общинска собственост, която да позволя не само грижа за по-голям брой потребители, но и възможност за разгръщане на целия спектър от дейности, включително и възможност за занимания и упражнения на открито.

Сградата е на бивша детска градина в село Твърдица, която е със стабилна конструкция, но е необходим основен ремонт на покривната конструкция, която е компрометирана на няколко места, и на помещенията в нея. За участие в процедурата се налага Община Бургас да съфинансира ремонт на покривната конструкция на сградата.

Социална градина за възрастни хора „Грижовник“ е създадена в отговор на отчетен значим социален интерес и потребност от целодневен престой на пълнолетни хора над 50 години, диагностицирани с деменция от различен произход. Целта е те да получават професионална грижа в приятна и дружелюбна атмосфера, с осигурени занимания и възможности за разширяване на социалните контакти под наблюдение на специалисти.

Услугата ще даде възможност на близките да продължат да упражняват своята трудова дейност, без притеснения за рисковете, които придружават ежедневието на техните роднини с деменция, ако бъдат оставени без надзор, ще намали настаняването в социални домове, създаващо усещане за изоставяне и ще предложи на потребителите внимание и уважение към тяхното състояние и потребности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш

Предприемат мерки срещу разпространението на коклюша в Бургас. От РЗИ изпратиха инструкции до личните лекари за проследяване на подлежащите на имунизация срещу заболяването. За пропуски трябва да проверяват и медицинските сестри в детските градини и училищата, обясни д-р Мирослава Киселкова от здравната инспекция в града: "Постоянно..

публикувано на 28.04.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16