Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парамедик изроди бебе в линейка, то е десетото дете на младата майка

| обновено на 23.02.24 в 15:14
Борислав Караниколов показва снимка на момиченцето, което се роди в линейка с негова помощ.
Снимка: Александра Маркарян

Парамедик изроди сам бебе в линейка на път от село Орлинци за Бургас вчера, съобщи Съюзът на парамедиците в България.

Борислав Караниколов е на смяна във Филиала за спешна медицинска помощ в Средец, когато получават обаждане за раждане в селото. „Когато стигнахме, жената ни чакаше отпред вече готова с багажа си. Беше в тежко състояние – казва Караниколов пред БНР - Бургас. - През две минути бяха контракциите ѝ. Качихме я в линейката и шофьорът свърши най-хубавата работа, която може – да кара бързо.“

Като парамедик, той няма право да извършва необходимите манипулации сам, разрешено му е само под лекарски надзор. Затова съгласува всичко с Регионалната координационна централа по телефона, откъдето предлагат да изпратят екип. „Ако трябва да ви чакам, ще загубя време и най-вероятно пак аз ще трябва да го израждам. Шофьорът ще се справи (със задачата) за стигнем навреме“ – отвръща Борислав.

Шофьорът кара много бързо, но го „спъват колегите шофьори, които не си гледат в огледалата и пречат, и отзад е ад, защото трябва да набие спирачките, пък аз трябва да правя манипулации“, добавя той. Вече в Бургас, малко след кръстовище „Трапезица“ – което е на метри от Университетската болница, изтичат водите на жената и бебето се ражда много бързо след това. „Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези  няколко минути ми се сториха много дълги“, добавя парамедикът.

В раждането има и рисков момент – пъпната връв е омотана около вратлето на момиченцето, но Караниколов се справя. Бебето се ражда живо и здраво и го поемат лекарите в болницата, където са настанени с майка му. За нея това е десетото раждане, тя е на 28 или 27 години - казва още Караниколов в отговор на въпрос. Първото си дете родила, когато била 14-годишна.

Момиченцето се казва като майка си – Анастасия, научи БНР – Бургас.

Борислав Караниколов е завършил Университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Работи като парамедик на линейка от година и половина. През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове, информират от Съюза на парамедиците в България.

„Въпреки липсата на кадри в системата на Спешната помощ, там трудно назначават парамедици. Същевременно използват знанията и уменията  им, но при размита отговорност – и да помогнеш, и да не помогнеш, можеш да бъдеш еднакво уязвим пред закона“, отбелязват оттам и подчертават, че професионалните му действия при раждането са „поредното доказателство, че мястото на  парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти“.

Оттам настояват професията парамедик да стане регулирана, каквито са не само лекар и зъболекар, а и медицинска сестра. „Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ, техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа“, коментират още от Съюза на парамедиците в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш

Предприемат мерки срещу разпространението на коклюша в Бургас. От РЗИ изпратиха инструкции до личните лекари за проследяване на подлежащите на имунизация срещу заболяването. За пропуски трябва да проверяват и медицинските сестри в детските градини и училищата, обясни д-р Мирослава Киселкова от здравната инспекция в града: "Постоянно..

публикувано на 28.04.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Седем ученици от две бургаски училища с коклюш

9 са новите случаи на коклюш при деца в Бургас само през тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. За част от тях още текат епедимиологични проучвания.  Седем са ученици от две бургаски училища. С регистрираните по-рано през годината, случаите стават общо 15, като осем от тях са доказани. Най-много са децата във възрастова група..

обновено на 25.04.24 в 13:17

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16