Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Поморие: Фонд за Летище Бургас може да осигури целогодишната му работа (обновена)

| обновено на 11.03.24 в 17:16


Създаването на фонд за летище "Бургас", с парите от който да се купят авиолинии, за да се осигури целогодишното му финансиране - предлага кметът на Поморие Иван Алексиев.

Според концепцията му бъдещото сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на летище Бургас" ще бъде създадено от кметовете на 13 общини в област Бургас и ще получава средства от три източника: 13-те общини в област Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен - за които туризмът също осигурява препитание; концесионерът Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide и държавата. Според кмета така могат да се осигурят близо 1 милион лева, с които да се купуват авиолинии, за да може на летището да се изпълняват поне пет полета седмично.

"Искаме единствено и само тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ние ще поставим условията на "Фрапорт" как да работи" - подчерта Алексиев.

Схемата за привличане на средства предвижда морските общини да дават по 2 лева на глава от населението годишно. Това по изчисления на Алексиев генерира 638 230 лева. Останалите общини във вътрешността на областта да осигуряват по 50 стотинки на човек годишно, което прави 70 хил. От Сливен, Ямбол и Стара Загора също ще се дават по 50 стотинки и ще осигурят още 196 хил., общо 904 581 лева. "Един полет е 200 хил. евро. С ресурса, който ние осигуряваме, подсигуряваме два полета - посочи Алексиев. - Два полета плюс трети, Лутън, стават три към момента."

От  "Фрапорт" и държавата, в лицето на Министерството на туризма, може да се осигурят по още 200 хил. лева, съответно от летищните такси и от концесионната такса, смята кметът.

"50% от концесионната такса трябва да се връща в общината, където се намира обектът, който е даден на концесия. Летище Бургас е на територията на две общини - административните сгради са на територията на община Бургас, а пистите за кацане са на територията на община Поморие. Ние не искаме концесионната такса от община Поморие да влиза в нашия бюджет. Искаме държавата да отдели 200 хил. лева директно във фонда, като по този начин осигуряваме 200 хил. от "Фрапорт" и 200 хил. от държавата - 400 хил., (които са) 200 хил. евро - още един полет, станаха четири. Turkish Airlines имат огромното желание да стъпят на Летище Бургас. Чрез генералния консул на Турция да започнем преговори, за да може и Turkish Airlines да се базират тук. Стават пет авиокомпании, които могат да подсигурят полети в 7 дни от седмицата. Това е началото", изложи виждането си кметът Алексиев. Според него реално може да се осигурят пет полета на седмица. 

Поморийският кмет вижда начело на сдружението бургаския си колега Димитър Николов. В него трябвало да може да участва и бизнесът с вноска от минимум 5000 лева.

Ако до края на март кметовете го учредят, през лятото може да има преговори с авиокомпаниите и на база сключените договори "от октомври месец могат да започнат зимни полети на Летище Бургас - минимум пет полета на седмица", очерта времевата рамка Алексиев.

"Искам чрез вас (медиите - бел. ред.) да пратя ясно послание до Варна: никой не иска да затваря Летище Варна, нкой не иска да пречи на развитието на Летище Варна и ние не искаме разваляне на концесионния договор с "Фрапорт", а искаме "Фрапорт" да работи така, както работи по другите летища", посочи Алексиев. Като пример за отлична работа на германския концесионер той посочи Анталия:

"Преди 10 години Летище Анталия беше неразпознаваемо и по-малко от Летище Бургас. Оператор там е "Фрапорт". В момента Летище Анталия е едно от най-големите турски летища и регионът Анталия създаде собствена авиокомпания".

Нито държавата, нито концесионерът са изразили мнение за предложението на този етап. По този повод Алексиев предупреди: "Ако държавата откаже да внесе тези пари, значи абдикира от проблема. Ако "Фрапорт" откаже, абдикира от проблема. А ако държавата абдикира, тогава това сдружение може да не генерира толкова приходи, за да осигури чартъри. Тогава ще поиска преразглеждане на договора".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22