Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал (ОБНОВЕНА)

| обновено на 15.03.24 в 17:27
9
Снимка: Свобода Атанасова

В Царево за втори път отложиха заседанието на комисията, която разглежда становищата по издаване на заповедта за обявяване на Защитената местност „Корал“, в землището на село Лозенец. Този път срещата беше затворена за журналисти, въпреки, че беше предварително обявена за обществено обсъждане.  Мотивите за отлагането бяха свързани както и в предходното заседание през септември миналата година - с неточности в документацията. 

Според частния инвеститор Румен Караманов интересът на хората е засегнат. Той посочи: 


„Посочват се фалшиви екологични експертизи, с цел да се увеличат защитените територии. Това съм го доказал със собствена екологична експертиза. не мога да разбера как на всеки 5 години се правят доклади пред ЕК по темата за околната среда, където трябва да посочат как се опазват местообитанията. Как да се опазват при положение, че не са съществували. Нямаме нищо против природните богатства, които са дюните, защитените плажове. С моята екологична експертиза ме изключиха от защитените територии, но сега попадам според Закона устройство на Черноморското крайбрежие, където има разширение на 100-метровата зона, защото тя става 500 метра.Какво става след това? Спрял съм да правя каквито и да е повече инвестиции, докато не се изяснят нещата.“

Държавата за пореден път се оказа мащеха. Това бяха първите думи на Женя Гандиева, кмет на село Лозенец след отложеното заседание на комисията:



„Информацията отново не е пълна, не са си актуализирали данните, затова отново сме в изходна позиция. Няма никаква официална подробна информация, а това, което представиха е отново от 2013 година.“

Женя Гандиева допълни, че са засегнати 800 имота. Голяма част от тях са в курортното селище.

Според бившия кмет на Царево Георги Лапчев:



„Когато първопричината за създаване на една защитена територия е изключително фалшива, а и самият вносител на предложението за защитената територия отново не дойде на събранието.

Лапчев беше категоричен, че хората на практика, които попадат с имотите си в защитената местност Корал ще трябва да си върнат нотариалните актове, защото е премахната регулацията, а и дори като земеделска земя няма да могат да ги ползват. А как се премахват тези имоти от регулацията:

„Махат се със Закон, който се прокарва с нарочна сесия на парламента, минават двете четения за две седмици и се публикува в Държавен вестник за една седмица.“

Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал, докато обмисля хранилище за радиоактивни отпадъци в Странджа, каза кметът на Царево Марин Киров. Той обясни мотивите за отложеното заседание на работната група:


„По процедурно предложение на представител Министерството на туризма и на един от членовете - собственици на имоти, комисията взе решение за отлагане на заседанието и да се изиска допълнително информация по отношение на научния доклад на местообитанията. На предходното заседание също е имало редица забележки, които не са отстранени. 

Разговорът за Корал се води в светлината на информация за хранилище за радиоактивен отпадък в Странджа, перки в морето против интересите на рибарите. Общината губи 800 000 лв. приходи, ощетени са частни собственици и то местни хора, обикновени хора. Това разширяване на практика обезсмисля зоната, която сега коментираме. 

Говори се единствено за рестрикции. Един път не бяха обявени мерки за развитие и защита, за инвестиции от държавата, за управление в тези зони. Няма я позицията на държавата за целия район на черноморска Странджа. Нямаме ОУП и даже приют за бездомни животни не можем да направим извън града.

В Ахтопол абсолютно едностранно и необосновано се твърди, че всички земи попадат в парк Странджа, включително и урбанизирани територии. Държавата така и не отдели средства за план за управление на ПП”Странджа” и това е унизително.“

Не трябва да разглеждаме защитената територия само като рестрикции, каза директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас Павел Маринов:



„Има и положителни аспекти, които трябва да бъдат разгледани. Една защитена територия трябва да внася и допълнителна стойност на дейността в тази територия, а ние бягаме от този разговор, защото нямаме конкретика.“ 

Очаква се да бъде обявена нова дата на заседанието на работната група за обявяване на Защитената местност „Корал“.


Чуйте още информация в репортажа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22