Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черноморец" е новият носител на Купата на България в мъжкия баскетбол!

Автор:

"Черноморец" е новият носител на Купата на България в мъжкия баскетбол! За трети път в историята на клуба, но след половин век прекъсване бургаският клуб завоюва отличието. Това се случи пред рекордната публика от над 3 500 души в зала "Арена Бургас". 

Отборът на Черноморец спечели за трети път в историята си турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете след успех над Спартак (Плевен) с 86:62 (22:9, 16:11, 23:13, 25:29) като домакин в "Арена Бургас" във финала на надпреварата за 2024 година. За последно Черноморец триумфира през 1975-а, а освен това е носител на трофея и през 1965 година.

Със завоюването на сребърните медали тимът на Спартак пък записа най-доброто си представяне в турнира от близо 30 години.


Баскетболистите на Черноморец стартираха много мотивирано двубоя, бързо овладяха инициативата и поведоха с 22:9 след началните 10 минути игра.

Домакините демонстрираха здрава защита и вдигнаха разликата до 18 точки през втората четвърт, за да поведат с 38:20 в края на първото полувреме, ограничавайки гостите само до 20 отбелязани точки за 20 минути игра.

И след паузата ситуацията на терена в "Арена Бургас" не се промени, а бургазлии доминираха.

Героят от полуфиналния сблъсък с Рилски спортист Алекс Уандие се отличи три поредни тройки и донесе преднина от 30 точки при 61:31 за Черноморец при оставаща 40 секунди от третата четвърт.

Преди последната част авансът на домакините бе 61:33.

Спартак не намери начин да се противопостави на Черноморец в оставащите 10 минути, в които мачът се доиграваше. Гостите не успяха да отговорят на по-ефективната стрелба на бургазлии, които до края вдигнаха разликата до 33 точки.


Един от лидерите на Черноморец Христо Захариев, който пропусна полуфинала срещу Рилски спортист заради контузия, се появи на терена само за секунди във финалния двубой.

Най-резултатен за състава от Бургас бе Алекс Уандие с 18 точки и 6 борби, Травис Макконико допринесе с 13 точки, 3 борби и 5 асистенции, а Милен Захариев добави 11 точки и 3 борби. По 10 точки вкараха Андрей Иванов и Шон Смит.

За Спартак Родни Първис завърши с 16 точки и 3 асистенции, а Талиб Занна се включи с 10 точки и 13 борби.

"Щастлив съм и горд, че видях това с очите си! Поздравления за мениджмънта, треньора, играчите, за всеки служител на "Черноморец", както и за емоционалната бургаска публика! Баскетболната и волейболната купа са притежание на бургаски отбори в една година. Не знам това да се е случвало и преди, затова нека се насладим на момента!", написа след срещата кметът Димитър Николов. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Волейбол

Отборът „Бургос Волей" ще бъде домакин на регионални волейболни турнири

Бургаският отбор „Бургос Волей" ще бъде домакин на регионалните волейболни турнири за цели две възрастови групи този уикенд, съобщават от Община. На 18 и 19 май в зала „Нефтохимик“ сили ще мерят момичетата под 14 години и най-малките момчета, играещи мини волейбол. И двете възрастови групи се състезават в регион „Странджа“. Двата турнира са част от..

публикувано на 14.05.24 в 13:13

ЦПКДК Бургас с най – много медали от Държавното първенство по джу джицу

43 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медала спечелиха момчетата и момичетата от Централния Полицейски Карате и Джу Джицу клуб Бургас. Престижното състезание се проведе този уикенд в спортна зала „Младост“. Бургас е домакин на Държавното първенство по джу джицу 2024 Наред със златните, сребърните и бронзовите медали, бяха връчени статуетки..

публикувано на 13.05.24 в 13:47

Нефтохимик разгроми Вихър (Айтос) със 7-0

Отборът на Нефтохимик постигна нова категорична победа в АОГ Бургас. На  своя стадион в квартал „Изгрев“ бургазлии разгромиха отбора на Вихър със  7-0. Първото полувреме завърши със само един гол преднина за „зелените“.  Попадението отбеляза Исмаилов с красив диагонален удар в 25-тата минута.  През втората част..

публикувано на 12.05.24 в 08:42

Шабан Мустафа с нов успех

Планинският маратонец от Сунгураре, който буквално пробяга света - Шабан Мустафа е с поредна победа, този път е в Португалия на остров Мадейра, където покори през вчерашния ден в планинското бягане връх Пико. Това съобщи самият той във фейсбук.  Европейското състезание е три дни, а още в първия ден Шабан Мустафа спечелен златен медал в 8 км..

публикувано на 11.05.24 в 08:55

Димитър Бербатов откри фотоизложба "По моя начин" в ПГЕЕ „Константин Фотинов“ /СНИМКИ/

Футболната звезда Димитър Бербатов откри фотоизложбата "По моя начин" в ПГЕЕ „Константин Фотинов“. Събитието събра фенове и гости. Експозицията е запечатала паметни моменти от житейския път и кариерата на футболиста. Димитър Бербатов коментира: „Това е поредна такава изложба. Целта е, колкото и нескромно да звучи, да опитам..

публикувано на 10.05.24 в 15:03

Бургас е домакин на Държавното първенство по джу джицу 2024

Държавно първенство по джу джицу предстои този уикенд в Бургас. Очакват се отбори от цялата страна, като според организаторите това ще е най – мащабното спортно събитие от този ранг до момента. Състезателите ще се представят в дисциплините „Файтинг“ и „ Дуо“, "Не ваза" ( бразилско джу джицу ) ще се организира в отделно състезание, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 12:40

Баскетболният отбор на ППМГ 11. /12. клас е шампион на България

Баскетболният отбор на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ за девойки 11. – 12. Клас спечели шампионската титла на държавните финали от ученическите състезания за юноши и девойки. Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище. Отборът по баскетбол на ПГРЕ „Георги Раковски“ - Бургас също направи..

публикувано на 10.05.24 в 12:22