Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българско Черноморие“ призова община Бургас да остане в алианса

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БТА

"Алианс Българско Черноморие“ изпрати писмо с настоятелна покана община Бургас да не прекратява членството си. То е адресирано до кмета Димитър Николов, заместника му Манол Тодоров и председателя на общинския съвет Михаил Хаджиянев.

Именно Николов предложи излизане от сдружението с мотива, че то рекламира приоритетно северното, а не цялото ни Черноморие, с каквато цел беше създадено. Докладната му се разглежда от комисиите в местния парламент и предстои гласуването ѝ от общинския съвет.

"Сдружението е създадено през 2021 г., за да рекламира българското Черноморие, но това на практика не се е случило - отбеляза директорът на общинско предприятие „Туризъм“ Радовеста Стюърт по-рано през седмицата. - За три години членският внос, който е платила община Бургас, е близо 12 хиляди лева. А на цифровата платформа на сдружението под бранд „Българско Черноморие“ предпочитано се популяризира и развива българското Северно Черноморие.“

В писмото си в отговор на намерението за излизане от сдружението - основано от концесионера на летищата в Бургас и Варна - от "Алианс Българско Черноморие" пишат:

"В отговор на редица твърдения, публикувани наскоро в медиите, бихме искали да внесем яснота по отношение дейността на "Алианс Българско Черноморие" и настоятелно да Ви поканим Община Бургас да остане член на сдружението.

Алиансът има за основна цел, чрез обединяване усилията на основните заинтересовани страни в туристическия сектор, включвайки частния бизнес, общини и Министерство на туризма, да работи по развиването и утвърждаването на силен туристически бранд на Българското Черноморие, по изготвянето и прилагането на маркетингова стратегия и кампания на основните емитиращи туристически пазари - Германия, Великобритания. Полша, Чехия, Израел и др., както и привличането на нови потенциални пазари. Основният фокус на дейността на Алианс Българско Черноморие е проактивното, въздействащо и ефективно популяризиране на дестинация Българско Черноморие като цяло.

След отправената от нас покана към страна на Министерство на туризма получихме отговор, че то не може да участва като член на "Алианс Българско Черноморие" поради законови причини, но ще съдейства и оперативно, и финансово за осъществяване на маркетинговите дейности, предложени от Алианса. Получили сме подкрепа от Министерството при осъществяването на трите маркетингови обиколки, организирани от нас в Полша, Германия и Великобритания, а също така министерството изцяло се ангажира с организирането на пътуването до Израел, за чието осъществяване активно съдействахме.

До момента "Алианс Българско Черноморие" работи активно за популяризиране на дестинацията ни, като в сътрудничество с Министерството на туризма сме организирали:

- съорганизиране на Българо-полски туристически форум във Варшава през май 2022 г.;

- 4 маркетингови пътувания до Полша, Германия, Обединеното Кралство и активна подкрепа ри организирането на пътуването до Израел, всяко от които включващо над 170 В2В срещи с локалните туристически представители в региона;

- 3 последващи инфо тура по Черноморието ни за журналисти от съответните пазари, като журналистите посетиха най-атрактивните туристически обекти по цялото българско Черноморие, включително опознаване на повечето от най големите ни летни курорти като: Албена, 3латни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Поморие и Созопол;

- сътрудничество по Маркетинговата програма на Министерство на туризма, стартирала през 2023 г.;

- регулярни информационни събития за професионалисти в туризма;

- сътрудничество с Летище Берлин, Летище Франкфурт и Летище Краков в популяризирането на Българския Черноморски регион и др.

Плановете на Алианс Българско Черноморие за 2024 г. включват:

- организиране на нови маркетингови обиколки до най-обещаващите ключови пазари - Германия и Полша, в различни градове, които да бъдат посетени в двете страни;

- организиране на въздействащ медиен опознавателен тур за журналисти от Обединеното кралство като продължение на маркетинговото пътуване;

- организиране на търговски опознавателни турове (Полша, в регион Гданск и Израел) с предвидени 5 нощувки по цялото крайбрежие на Черно море и организиране на В2В срещи.

Към момента в Алианса членуват 34 организации и ресурсът, с който сдружението оперира се формира изключително от членския им внос. Приобщаването на останалите Черноморски общини се оказа дълъг и съпътстван с много трудности процес, поради което членството на Община Бургас за нас е изключително ценно и винаги е било давано като пример за проактивност по отношение решаването на проблемите на туризма в региона.

Поради необходимостта от оптимизирано използване на ресурсите, оперативната работа на Алианса се извършва от единствения служител, работещ за сдружението - неговия мениджър проекти и маркетинг. Тъй като дейността включва и работата по сайта на Алианса, бихме искали да уточним, че разделът, представящ курортите по Черноморието ни е в процес на разработка и ще съдържа информация за всички курорти. Фактът, че този раздел е бил видим като съдържание, преди да бъде завършена работата по него, е плод на техническа неволна грешка, за което се извиняваме и Ви информираме, че вече е коригиран.

Надяваме се и силно разчитаме на Вашата подкрепа към този ключов за успешното развитие на Българското Черноморие проект и очакваме Вашата обратна връзка, препоръки и коментари. Ако счетете за необходимо да представим "Алианс Българско Черноморие" и дейността му пред Общинския съвет, молим да ни уведомите и ние ще го направим".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59

Включете се във форум в Бургас за лични финанси и инвестиции

Форум „Моите пари“ ще се проведе в събота - 27 април в Бургас. Водещи банкови, инвестиционни и финансови експерти ще представят добри практики за справяне в настоящата икономическа обстановка в страната и света.  Сред темите са кредитиране, недвижими имоти, пенсионни консултации, обясни Десислава Николова – финансов анализатор в портала..

обновено на 27.04.24 в 08:30

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати днес от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното изложение участват..

обновено на 27.04.24 в 08:11

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

обновено на 26.04.24 в 13:40

Полети между Франкфурт и Бургас започват от 28 април

За първи път стартира редовна полетна програма от Франкфурт до Бургас на 28 април. Това съобщи експертът от отдел „Авиационен маркетинг“ Иво Барзов по време на среща с туристическия бранш в Поморие. „Така ще има едно ключово летище за използване за трансферни полети. Националният авиопревозвач „България Еър“ възобновява редовните полети от..

публикувано на 26.04.24 в 12:46

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22