Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол кандидатства за Европейски град на спорта за 2025 година

9
Снимка: Свобода Атанасова

Делегация от Спортната асоциация на европейските столици и градове ACES Europe  е в Созопол.  Комисията посети всички спортни обекти на територията на общината. Базите, клубовете и площадките са активни за всички спортове и състезатели от различните възрастови групи, каза при представянето им кметът Тихомир Янакиев. 



„Първото и основно съоръжение е „Арена Созопол“. Това е и най-скъпата придобивка за града. В нея има един основен терен и помощно игрище, същевременно има и фитнес зала.


Спортната инфраструктура в Созопол включва още и закрит плувен басейн, който е към училището „Св.св.Кирил и Методий“. Дължината му е 25 метра. 12 метра ширина. В четири учебни заведения, които са на територията на общината имат футболни игрища. Към настоящия момент предстои и модернизация на училищата в село Росен и в Созопол. Тук функционира и Национална спортна база „Спартак“, която е държавна собственост. Идват и гостуващи отбори - художествена гимнастика, карате. 

Заедно с клубовете и залите, на територията на общината има и много фитнес и спортни площадки, както и тенис център. В момента ФК „Созопол“ се състезава в третото ниво на българския футбол, а тенденцията е отново да атакуват професионалното ниво. Има и ДЮШ към клуба. Имаме и спортен клуб по гребане“, уточни още Янакиев.  

Анатоли Илиев представител на ACES Europe за България посочи:


„Заедно с колегата Дамян Диков организираме градовете, които представяме в Европейския парламент, за одобрение на общини на спорта. Членове на комисията са от Италия и от Чехия. в рамките на днешния ден ще оценим това, което видяхме. А до 10 дни Община Созопол ще има резултат от комисията.“

Логото на морската община, с което ще участва в надпреварата е  „Созопол – европейски град на спорта 2025“. А каква е целта обясни кметът



„Нашата основна цел е да вкараме колкото се може повече деца в залите, по терените и по стадионите, за да могат те да спортуват. Според мен най-сигурният път да се оформят те като личности, като характери и като достойни членове на нашето общество е да се запали в детските години любов към спорта. Работя в тази насока за повече спортна активност на нашите деца и подобряване на спортната инфраструктура.“ 

Очаква се решението на комисията до 19 май. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хандбалният отбор на ОУ „Елин Пелин“ е национален шампион при момчета 5. – 7. клас

Отборът на бургаското училище OУ „Елин Пелин“ стана шампион във финалния етап на Ученическите игри по хандбал 5. – 7. клас в град Кубрат. Момчетата с ръководител Ваня Чекичева се класираха първи в надпреварата след много трудни и оспорвани мачове. Те заслужено спечелиха първото място, побеждавайки на финала отбора на СУ „Христо Ботев“ - гр. Кубрат. На..

публикувано на 10.06.24 в 13:17

Бургаски състезатели по спортна акробатика със злато на Държавно първенство

Младите таланти на Бургас по спортна акробатика от СКА "Акро-Джъмп" спечелиха 1-во и 2-ро място отборно на Държавното републиканско първенство за 2024 г. Момичетата станаха първи на отборното - Антоанета Бурделова, Константина Танева, Пресияна Янева, Лора Богданова и Крисия Станкова, а втори момчетата Йоан Карталов и Борис Братоев. Антоанета Бурделова..

публикувано на 10.06.24 в 13:12

На 42-годишна възраст, почина бившият футболист на ФК Созопол Михаил Ралев

От този свят се отиде Михаил Ралев, бивш футболист, капитан и треньор в школата на ФК Созопол и пом. треньор на първия отбор. Тъжната новина съобщиха от клуба в социалните мрежи. От близо четири години той се бореше с коварна болест. "С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че през изминалата нощ е починал Михаил Ралев.  Ние, Небесносините изказваме..

публикувано на 09.06.24 в 17:43

Бургазлийка е първата, гмурнала се на дълбочина 60м на един дъх

Бургазлийката Силвия Рашкова постави впечатляващ рекорд. Тя стана първата българка, гмурнала се до дълбочина от 60 метра на един дъх. Това се случи преди броени дни по време на състезанието Freedom Depth Games AIDA в Ларнака, Кипър. Там Силвия Рашкова постави 3 нови национални рекорда по свободно гмуркане. Освен това спечели първо място във всички три..

публикувано на 07.06.24 в 12:55

Пореден успех за клуба по акробатика "Стефан Данчев" - Сливен

Най-добрите акробати от цялата страна  участваха в държавния шампионат от всички възрастови групи. Състезанието се проведе в Горна Оряховица, съобщи Община Сливен.  Това е поредният шампионат, който донесе куп медали на състезателите от спортния клуб по акробатика „Стефан Данчев“ – Сливен. Отборът бе представен от 30 състезатели, които завоюваха..

публикувано на 06.06.24 в 09:50

"Нефтохимик" ще играе срещу "Локомотив" за влизане в Трета лига

След тегленето на жребия за квалификациите за попълване състава на Трета лига стана ясна програмата на турнира по футбол, който ще определи двата отбора. В първия кръг „Нефтохимик“ ще се изправи срещу победителя от област Стара Загора - ФК „Локомотив“ (Стара Загора). Двубоят е на 6 юни от 18:00 часа в Хасково. В квалификациите ще участват шест тима...

публикувано на 04.06.24 в 09:41

Община Бургас предлага и това лято безплатни обучения за децата

Община Бургас за поредна година предлага възможността за безплатно начало на ваканцията  Т ази инициатива започна през 2016 г. Тогава кметът Димитър Николов изиска от спортните клубове, които ползват общинска материална база, да въведат безплатни начални обучения за деца. Тази програма продължава да е в действие и днес, а родителите могат да се..

публикувано на 03.06.24 в 11:58