Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семинар в Бургас организира местната комисия за борба с трафика на хора

Мъже са жертви на трафик в Западна Европа с цел сексуална експлоатация

| обновено на 14.05.24 в 14:07
Снимка: fra.europa.eu

Жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация са все по-често мъже. Те са принуждавани да работят в западноевропейски страни. Това обясни Росица Янева от местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас.

Звеното днес провежда специализирано обучение за прокурори и разследващи полицаи на тема: "Идентификация, разследване и насочване на жертвите на трафик на хора".

Лектори са Гергана Кюркчийска, прокурор в Софийската градска прокуратура, която е работила по разкриването на трафик с 68 души и Анна Николова, председател на Сдружение "SOS семейства в риск" - Варна.

Целта на обучението е повишаване компетенциите на професионалистите от прокуратура и полиция за разпознаване и разследване на случаите на трафик на хора в разнообразните му форми - за сексуална, трудова експлоатация, за продажба на новородени, за продажба на органи, просия и джебчийство, фиктивни бракове. 


Средно 40-50 души са жертвите на трафик на хора за година, каза още Янева. На първо място са случаите на сексуална експлоатация, следват тези на бременни жени, които ходят да раждат и продават децата си в Гърция и Кипър. 100 процента от бъдещите майки са от ромски произход. Те са и от места, където има ромски общности. Тази тенденция не е отшумяла, тя остана извън фокуса на новините през последните години заради мигрантския поток, но продължава да съществува. 

Продължава и трафикът с цел сексуална експлоатация, негови жертви са жени, но през последните години и мъже:

"Мъже са експлоатирани сексуално, защото, за съжаление, това е услуга, която се търси в богатите страни от Западна Европа. В България сме страна на произход на жертвите на трафик на хора. Тук те се набират поради икономически причини".

Лятото бургаски регион е място, където се предоставят сексуални услуги:

"Набират се от вътрешността на страната, транспортират се към Черноморието и тук се експлоатират сексуално, българки, но и чужденки от Молдова и Украйна. Бежанките от войната също са уязвима група, поради това, че са далеч от обичайната си среда, без работа са и са понякога в икономическа нужда".

Младите момичета и жените стават обект на набиране от трафикантите чрез т.нар. меки способи. Създава се близка, емоционална връзка или влюбване. Това е методът "Loverboy". Трафикантът подхожда стратегически към момиче в заведение, на някакво друго публично място, което е преценил или забелязал, че е с по-ниско самочувствие, има нужда от внимание. Експлоатира се основна човешка потребност от близост, поясни Янева.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ: 

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ на кметството на Шивачево (обновена)

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ около 3.00 часа в сградата на кметството на Шивачево. Задействана аларма е издала крадците. Д вама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районна прокуратура Сливен, където вече се води досъдебно производство за грабеж. По първоначални данни охранителя не е отвърнал на стрелбата...

обновено на 28.05.24 в 15:06

Задържаха рецидивист

50-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Бургас е задържан от полицията, съобщи Областната дирекция на МВР. Установено е от разследващите, че е извършил 7 кражби в бургаския к-с „Братя Миладинови“ от октомври миналата година до момента: - 11/12.10.2023 год., чрез взломяване на катинар на избено помещение в бл. 60 в ж.к. „Братя Миладинови“ отнел..

публикувано на 28.05.24 в 09:14

Откриха канабис в частен дом

74 свивки с канабис,  с общо тегло около 40 гр., укрити в различни тайници в частна къща в кв. “Победа”, бяха открити от служители на участък “Победа” към Първо Районно управление - Бургас.   Полицаите са извършили претърсване в частния дом, разположен на ул. “Крайна” и обитаван от 51-годишна жена от Бургас. На различни места - в кутия от крем за..

публикувано на 28.05.24 в 07:15
Отец Иван Янков (архив)

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще стане..

публикувано на 27.05.24 в 13:07

Горя павилион за сладолед в Свети влас

На 25 май около 23:10 часа е получен сигнал за горящ търговски обект за сладолед, на кръстовището на улиците "Рибарска" и "Морска" в Свети влас, собственост на 54-годишен мъж от града.  Огънят е потушен от един противопожарен екип.  При извършения оглед са намерени и иззети обгорели медни кабели, завършващи в единия си край с топилки, като..

публикувано на 27.05.24 в 09:15

Бургазлия загина в катастрофа край Горно Ябълково

74-годишен бургазлия загина след като катастрофира самостоятелно в района на село Горно Ябълково /общ. Средец/.  Инцидентът е от 26 май около 7:10 часа.  Мъжът е шофирал с несъобразена със състоянието на пътя скорост. При спускане и навлизане в десен завой, той се блъска в крайпътно дърво. Мъжът загива на място.  По случая е..

публикувано на 27.05.24 в 08:43
архив

Ремонтират фуга на АМ "Тракия" до Кермен, шофирайте внимателно

До 11 ч. днес движението се осъществява в едната лента при км 263 на АМ „Тракия“ при моста на с. Кермен, област Сливен в посока София, съобщават от АПИ.  Причината е ремонт на дилатационна фуга.  Ще се затварят поетапно първо аварийната и активната лента, след което изпреварващата лента.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 24.05.24 в 09:56