Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

Предвижда се рехабилитацията на 65 км от третокласния път, ще се обновят 4 моста

| обновено на 15.05.24 в 22:36


На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето свързва двете морски области и е алтернативно за преминаващите през Обзорския и Айтоския проход - път I-9 Слънчев бряг - Обзор и път ІІІ-208 Дъскотна - Айтос.

Изпълнението на строително-монтажните работи е обособено в два участъка. Ремонтът започва от първата над 34-километрова отсечка между Старо Оряхово и Гюльовца. Проектът включва пълна реконструкция на трасето и ремонт на два моста над реките Двойница и Бяла. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. Предвижда се строително-монтажните дейности да се извършват без спиране на движението като автомобилите ще преминават в платното, в което не се извършват строителни дейности. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор Ахелой – Бургас.

Ремонтът е възложен на ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“, с участници: „Хидрострой“ АД и „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД, избран след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 83 999 097,97 лв. с ДДС. Строителният надзорът ще се осъществява от ДЗЗД „Трафик контролс“, в което са: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД. Техният договор е за 1 338 000 лв. с ДДС.

До края на юни, веднага след издаване на разрешението за строеж, е планирано да започне ремонтът на втория участък - от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Трасето е с дължина 31,5 км и е изцяло на територията на област Бургас. Срокът за реализиране на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. При основния ремонт на пътя в област Бургас ще се обновят 4 моста, които са над р. Бяла, над напоителен канал, над преливника на яз. „Порой“ и над р. Ахелой.

Изпълнението на втория участък ще ръководи ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, в което участват: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ - България“ ЕООД. Стойността на договора е 83 994 474,35 лв. с ДДС. Строителният надзор ще изпълнява ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, в което са: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. /Словения/. Договорът им е за 946 920 лв. с ДДС. 

Повече от 30 години на пътя през Дюлинския проход не е правен основен ремонт. Ремонтът бе предшестван и от няколко протеста. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на сделките с имоти в Бургас и региона отчитат експерти

Отчита се ръст на сделките с имоти не само в Бургас, но и в цялата страна, стана ясно на форум за недвижими имоти, който се проведе в морския град. Темата на дискусията е „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“. Събитието събра за девета година представители от сектора с недвижими имоти, банки и кредитори, за да бъдат показани тенденциите в..

обновено на 10.06.24 в 15:57

Морската вода е отлична, показва съвместна проверка на трима министри

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри в началото на летния сезон . Министър Евтим Милошев бе заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров. „Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали..

публикувано на 07.06.24 в 07:56

Фалитът на третия най-голям туроператор в Европа няма да се отрази на летния сезон

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото „Изживей България“ в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Целта на инициативата е..

публикувано на 06.06.24 в 14:15

Топлото време напълни хотелите по Южното Черноморие

Германци и поляци са първите чужди туристи по южното ни Черноморие в началото на новия летен сезон. Вече има почиващи почти във всички морски градчета и курорти, поетапно отварят врати магазини и заведения. Това коментира на старта на сезона Евелина Пулева от Регионалната туристическа камара в Бургас. По думите й топлото време в началото на юни е..

обновено на 06.06.24 в 08:25

„ОМВ" е единственият титуляр при търсенето на нефт и газ в Черно море

„ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия става единствен титуляр на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Това е възможно, след като Министерският съвет разреши на днешното си заседание „ТоталЕнерджис ЕП България“ Б.В. да прехвърли своя дял от 57.14% „ОМВ". Така тя вече има 100% дял...

публикувано на 05.06.24 в 15:33

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 05.06.24 в 09:19

Кметът на Царево и министърът на туризма посетиха къмпинги по Южното Черноморие

В рамките на обиколката си по Южното Черноморие министърът на туризма  Евтим Милошев посети къмпинги в община Царево, които предлагат различен тип лятна почивка и алтернатива за повече досег с природата. Министърът посети къмпинга „Якото място“ в близост до плаж „Корал“, в който преди дни започна премахване на незаконни постройки, за да се..

публикувано на 04.06.24 в 17:53