Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Коджабашев обвини предишното управление на щангите за спряното финансиране

Новоизбраният президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев и генералният секретар доц. Димитър Димитров заявиха, по време на предишното управление на федерацията начело с президента Ариф Маджид са извършени много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта.

Двамата посочиха суми в размер на стотици хиляди левове, които заедно със задълженията от по-предишното ръководство, начело с Неделчо Колев, са оставили федерацията без една стотинка в сметката и с огромни дългове към различни фирми и институции.

Единствената добра новина, която Коджабаше успя да откри, бе получената помощ от държавата, чрез която е осигурено участието на Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов на предстоящите това лято Олимпийски игри в Париж.

"Клубовете поискаха извънредно общо събрание, тъй като от времето на управлението на предшественика ми има някои много интересни факти, които ни обезпокоиха до край. Нещата имат едно много страшно измерение и има съвсем малко позитиви. Точно с тях искам да започна. До днес нас ни грози спиране от участие на Олимпийските игри заради неизплатени пари към Международната федерация по вдигане на тежести във връзка с проведеното през февруари в София европейско първенство. Едните задължения са в размер на 36 600 долара, а другите в размер на 35 000 евро. Вторите са към швейцарска фирма и Международната антидопингова асоциация. Дължат се пари и на една италианска фирма. Това са нещата отгоре-отгоре. Когато задълбахме, видяхме, че има и по-страшни неща", каза Коджабашев.

"Положителната новина е, че с днешна дата сумата от 36 600 долара, която можеше да спре от участие нашите щангисти на Олимпиадата, вече е изплатена, благодарение на ръководството на фирма Еврохолд. Това стана с помощта на Министерството на младежта и спорта и лично със съдействието на министър Георги Глушков. Последната добра новина е, че и тримата ни щангисти, които имат квоти за Олимпийските игри в Париж, са в много добра форма. Карлос Насар е във върхова форма. Говорихме с треньорите му дори да му намалим натоварването му, но той не иска. Убеден съм, че няма кой да го спре за златния медал. От Божидар Андреев, който стана европейски шампион в София, очакваме също медал, а защо не и злато. Иван Димов претърпя операция преди два месеца и половина, но възстановяването му върви изцяло по план. Но това са всички добри новини", добави шефът на федерацията.

"Към днешния ден федерацията е със спряно финансиране от ММС. Ние разбираме и знаем защо и не се сърдим на никой. Федерацията сама си е виновна. С основание ни е спряно финансирането и не знам как ще излезем от тази криза. Но поне участието на Олимпиадата е подсигурено. Всички щангисти, треньори и деятили във федерацията са без заплати от декември месец насам поради натрупани огромни задължения. Старото ръководство дълго време укриваше отчетите за миналата година и за европейското първенство. За учудване е, че нашата федерация, която има бюджет от ММС от 1 250 000 лева, в момента е не само на минус, а на много сериозен минус. Старите задължения от времето на по-предишния президент Неделчо Колев са над 150 000 лева. На ММС се дължат 120 000 лева. На фирмата на Яни Марчоков за организиране на лагери 151 000 лева, на адвокати - 60 000, на Национална спортна база 25 000 лева. От тези стари задължения все още ни висят към 65 000 лева, тъй като успяхме да покрием част от тях. Но Ариф Маджид има дългове към Международната федерация по вдигане на тежести в размер на 66 000 лева. За допинг контрол 49 000 лева. Към италианската фирма още 29 000 лева. За наем на "Арена София" - 123 хиляди лева. Медицинско обезпечаване - 38 000 лева, фирма за охрана - 23 000 лева. Пари в сметката на федерацията няма. Интересното е, че държавата е отпуснала пари за наем на залата, за закупуване на уреди, с които да се проведе самото първенство. Можело е да се закупят много повече уреди, които след първенството да се раздадат на клубовете, но това не е направено. Очакваме и сумата на задълженията да нарасне още и всеки сам може да види колко сериозна е тя. Това е огромен проблем за продължаване на нормалния живот на федерацията по вдигане на тежести. В последните дни се превърнали в просяци. Другия месец има европейско първенство в Солун и се чудим откъде да намерим пари, за да пратим нашите атлети. Те тренират и сами не знаят защо го правят", завърши Коджабашев. 


По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Северният плаж в Бургас с модерна зона за спортове на открито

В Бургас утре, 1 юни официално ще бъде открито съоръжението за спорт BEACH ARENA. То се намира след Северния плаж, до паркинга и алеята към Солниците. Тук ще могат да се практикуват през целия летен сезон плажни спортове. Зоната разполага с 3 корта за плажен волейбол, 4 корта за плажен тенис, игрище за плажен футбол/ръгби. Сред удобствата..

публикувано на 31.05.24 в 12:45

Бургаският отбор по подводен риболов замина за Турция за Евро-Африканско първенство

Националният отбор на България по подводен риболов замина за Ердек, Турция, в чиято акватория от 31 май до 1 юни, ще се проведе 34-то Евро-Африканско първенство.  За титла във водите на Мраморно море ще се борят най-добрите отбори на 17 държави от двата континента. Капитан на отбора на България отново е състезателят на СКПР „Черноморец“ – Бургас,..

публикувано на 30.05.24 в 11:25
Ивет Горанова

Олимпийската шампионка Ивет Горанова се присъединява към спортния уикенд в Бургас

Олимпийската ни шампионка Ивет Горанова ще бъде официален гост на предстоящия бургаски тематичен FUN & SUN уикенд, посветен на децата и спортните активности. В 10.30 часа на 1 юни ще я видим в откритата тревна площ край експоцентър „Флора“. Тогава ще е официалното откриване на поредица от демонстрации, в които ще участват спортни клубове от града...

публикувано на 29.05.24 в 16:39

Баскетболистите на "Черноморец" надиграха "Спартак"

Баскетболният „Черноморец“ се пребори за бронза в родното първенство. В зала „Бойчо Брънзов“ бургазлии надвиха плевенския „Спартак“ в трети решителен мач от серията за 3-4 място. Срещата завърши при резултат 87:72 за домакините. В края на сезона „Черноморец“ страдаше от липсата на основни играчи, сполетяни от контузии, но тимът записа под..

публикувано на 28.05.24 в 10:32

Яхт клуб "Черноморец" спечелиха медали на регата в Балчик

От 24 до 26 май в Балчик се проведе традиционната регата "24 май ", която е валидна за определяне на националните отбори по ветроходство на България.  При тежки метеорологични условия - силен и поривист вятър, се проведоха 8 гонки .  Най-малките състезатели на Яхт клуб "Черноморец" Бургас спечелиха няколко медала. Анна Кононова в третото..

публикувано на 27.05.24 в 08:32

Нефтохимик е шампионът на АОГ Бургас

Футболният „Нефтохимик“ спечели последния си мач в АОГ Бургас срещу Ропотамо с 2-1 снощи и завърши първенството с шампионската титла. "Зелените" доминираха през целия мач, но двата гола паднаха едва пред второто полувреме. Точни бяха Пламен Николов и Алекс Попов. Гостите отбелязаха от дузпа в последните минути на мача. По време на награждаването..

публикувано на 26.05.24 в 08:16

Бургаско момче е в единайсетте най-добри на България при елитните групи

Играчът от ФК "Звезденбург" Ангел Тодоров попадна в идеалния отбор на елитните групи при U15. Той е роден през 2009 г. и е започнал от 4-годишен в детски футболен клуб "Звездичка", на 12 години преминава в ФК "Звезденбург" и е продукт изцяло на двата бургаски клуба, като негов треньор е Георги Цъцаров. От 2 години е проектонационал и в момента действащ..

публикувано на 24.05.24 в 16:05