Любен Козарев:

Книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу е образец на високо държавническо мислене

Снимка: Николай Кръстев

След дълги и сериозни преговори книгата на турския министър-председател Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина. Мястото на Турция в международните отношения" вече е факт на книжния пазар у нас.Тя изпреварва изданията на други основни европейски езици като английски, френски и немски, споделя издателят ѝ Любен Козарев.


Книгата събуди много противоречиви оценки през последните години, защото според тях тя се възприема като програма за неоосманските амбиции на югоизточната ни съседка за в бъдеще. Според Любен Козарев, обаче това не е така и подчертава, че тя дава много важен контекст на процесите от миналото и бъдещето. Книгата е писана през 2001 година, докато Ахмет Давутоглу е университетски преподавател и преди да заеме последователно постовете на външен министър и премиер на Турция.

Книгата неслучайно се казва "Стратегическа дълбочина“. Аз бях изключително очарован от тази книга, защото тя показва едно мащабно мислене, каквото отдавна не бях срещал. Очаквах, че в нея ще има спорни моменти тъй като се твърди, че се провежда политика на неоосманизъм. Бях приятно изненадан. Отдавна не бях срещал толкова последователно проведена мисъл. Изключително важно е тази книга да бъде прочетена от колкото се може повече хора в България. Тя е образец на високо държавническо мислене, каквото липсва в България. Книгата може да послужи като въведение в една библиотека "Геополитика“.Това коментира пред "Хоризонт“ Любен Козарев.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!