Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистът Тобиас Хофман открива джаз сезона в БНР с музикантите от Биг бенда

Тобиас Хофман
Снимка: Lucija Novak


Биг бенд на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

Девет концерта от октомври 2022-ра до юни 2023-та влизат в програмата на Биг бенда на БНР през новия сезон. Открояват се две основни теми – нова европейска и нова българска музикаа извън тях, за специален коледен концерт джаз музикантите се събират с очарователната Милица Гладнишка и талантливия Павел Терзийски. 

За откриването на сезона на Биг бенда на БНР диригентът Антони Дончев кани Тобиас Хофман – виртуозен саксофонист, а също така провокативен композитор и аранжор. През годините водещи европейски и световни джаз оркестри и формации го канят в свои музикални проекти. Неговият нонет е удостоен с първа награда за "Бенд“ на международния онлайн конкурс Made in New York Jazz Competition (2019) от жури, в което са Лени Уайт, Ренди Брекър и Майк Стърн. 

 

Какво послание носи цялата програма от девет концерта споделя маестро Антони Дончев – диригент на Биг бенда на Българско национално радио.

Откривате с Тобиас Хофман – саксофонист и композитор, който обича да провокира с новите си проекти. Можем ли да кажем, че започвате сезона с него, за да откриете музикална линия, с която да предизвикате публиката към по- различен музикален вкус?

Може да се определи така. По няколко причини започваме сезона именно с Тобиас Хофман. Концертът на 20-ти октомври дава лице на целия ни музикален сезон. Той е изключително талантлив млад музикант, европеец, идва от Германия, в себе си е събрал виртуозността на страхотен саксофонист и таланта на модерен композитор. Най-важното за мен, като диригент на оркестъра, и за музикантите в бенда, а оттук и за слушателя, е да свирим музика не само с главно М, а с всички главни букви. Опитваме се да представяме музика, в която дори най-кратката нота не е излишна, не е в повече, и казва нещо. Всеки нюанс и тембър създава вдъхновяваща картина.

С концерта заедно с Тобиас Хофман отваряте темата Нова европейска музика. Готови ли сте?

Музиката е доста сложна за интерпретация и всички трябва да приемем предизвикателството. Харесва ни. Стилистиката на „Нова европейска музика“ като тема в джаза има по-силна връзка с съвременната класическа музика.

Разчупвате линията на класиката с демокрация от джаза, така ли?

Тук не липсва пулсацията, която сме свикнали да усещаме в джаза, но въпреки това музиката е представена по различен начин. Композициите на Тобиас Хофман показват най-съвременните и модерни тенденции в джаза, и в същото време се доближават до звучността на симфоничен оркестър. Желанието ни е да дадем възможност на публиката ни да чуе и такива изпълнения. Като диригент на Биг бенда искам музиката, която правим, да те предизвиква да слушаш, да замълчиш, докато тя минава през теб. Защото в това мълчание може да се вдъхновим за различни добри неща, може по-добре да чуем себе си: какво искаме, как израстваме. Ние, хората, понякога говорим прекалено много. Добре е понякога да спрем, музиката прави с нас точно това – умълчава ни.

Спомнете си момента, в който Тобиас Хофман ви заведе с музиката си в мълчанието, за което говорите?

Не познавам лично Тобиас. Двама от музикантите в бенда –  Мартин Ташев и Димитър Льолев – ми казаха за него: „Има един млад немски музикант, чуй го, страхотен е“. И, да… Когато чух композицията „Конспирация“, замълчах. После написах писмо, представих се и го поканих да бъде солист на Биг бенда с неговата музика. Не беше нужно да го убеждавам.

На 20-ти октомври свирим само композиции и аранжименти на Тобиас Хофман, които той пренастрои за нашия оркестър, преаранжира за нас. И това прави програмата специална.

Маестро Антони Дончев

Снимка: личен архив

Какво още подготвяте в сезона на Биг бенда на БНР?

Закриването на сезона също ще е в темата „Нова европейка музика“, когато ще ни гостува датския барабанист Щефан Пасборг, аранжирал произведения на Игор Стравински за Биг бенд. Направил го е умело, вдъхновяващо и много интересно. „Нова българска музика“ е другата тема, която е в сърцето на сезона, тъй като е важно да подкрепяме и вдъхновяваме български музиканти да пишат за нас. Премиерен за тази тема ще е вторият ни концерт, който е насочен към стилистиката на фюжън и фънк. Тогава ще свирим музиката на Радослав Славчев – Ривърмен. Той ще представи последния си албум, специално аранжиран за Биг бенда от Васил Спасов и Арнау Гарофе.

През януари представяме музиката на Ангел Заберски - син, който ще напише за този концерт изцяло нови композиции и ще води оркестъра. През април ни гостува Владимир Кърпаров – един от водещите български саксофонисти, който от много време живее в Берлин. Той също ще подготви свои композиции и аранжименти, специално за Биг бенда на БНР.

Всички гостуващи солисти, очевидно е, имат специално отношение към Биг бенда...

Така е, за наша радост. Mного силен акцент в програмата ни през февруари -  концертът, посветен на 85-та годишнина на Милчо Левиев. Публиката ще слуша негови пиеси с нови аранжименти. Ще видим как една музика, вече превърнала се в класика, вдъхновява и провокира музикантите да търсят различни пътища за нейната интерпретация.

Концерт, който ще ни покаже не само как музиката променя хората, но и как хората променяме музиката?

Именно. Трябва да отбележим и специалния концерт, посветен на 80-я юбилей на Янко Миладинов - дългогодишен диригент на нашия оркестър,.   

Биг бендът харесва духа на Коледа. Обича Милица Гладнишка. Кога ще бъде общият ви, вече традиционен и любим на публиката концерт?

На 11-ти декември в София Лайв Клуб. Любовта ни с Милица е взаимна. Коледният концерт на Биг бенда на БНР тази година ще е с двама прекрасни солисти – Милица Гладнишка и Павел Терзийски. Желанието ни е да го превърнем в празник.

Биг бенд на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

Билети за концерта на Тобиас Хофман с Биг бенда на БНР на 20-ти октомври в Първо студио, можете да закупите от Ивентим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години Оркестър за народна музика към БНР

"Трудно е да се опишат емоциите от концерт, който те е разтърсил за дни напред. Вторият концерт от юбилейната музикална тетралогия „70 години Оркестър за народна музика към БНР“ бе съпреживян в Първо студио на Българското национално радио на 16.02. с близо двестa късметлии, едва успяли да се снабдят с билети. Аудиторията на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 20.02.23 в 16:21

Запис на Александрина Пендачанска и Радиооркестъра

На 11.07.2022 г.  в Първо студио на БНР бяха осъществени нови студийни записи на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска, която се включи в идейния проект на БНР и дирекция „Музикална продукция и състави“ за издаване на нов компакт диск с изпълнения на големите съвременни български гласове в сферата на оперната музика. Записите бяха..

публикувано на 29.11.22 в 10:14

Истината за Радослав Славчев – Riverman е в музиката

Той е изключително заразяващ с музиката си, с присъствието си и с усещането, което носи, вярвайки, че нотите спасяват света на човека. Колегите му по сцена го определят като безупречен, страшно талантлив и високо професионален творец. Има над 15-годишна концертна дейност с поредица забележителни моменти в нея: първи авторски албум „The Truth”, покана от..

публикувано на 14.11.22 в 10:18

Любов в неравноделен такт. 70 години Оркестър за народна музика.

Те имат сърце, което пулсира в  неравноделен такт и което познава тайната на всяко българско хоро. Те са сред най-добрите инструменталисти в българския фолклор, а заедно свирят, записват най-доброто и го пазят в архива на Българско национално радио, за да я има традицията и да се пази народната мъдрост. Защото фолклорът това сме всички ние...

публикувано на 18.10.22 в 17:10

Стоян Караиванов познава душата на тангото в звука на един любим бандонеон

фотокредит: Изабел Янкова Какво свързва 1935-та с 2022-ра, музиката на Астор Пиацола с една българска премиера от Даниел Бинели, музиканта Стоян Караиванов със симфониците на БНР? Отговорът звучи красиво: бандонеон. Музикалният инструмент на тангото. „Той е от онези млади музиканти, които са в непрекъснато търсене и..

публикувано на 07.10.22 в 15:32