Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запис на Александрина Пендачанска и Радиооркестъра

Снимка: Личен архив

На 11.07.2022 г.  в Първо студио на БНР бяха осъществени нови студийни записи на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска, която се включи в идейния проект на БНР и дирекция „Музикална продукция и състави“ за издаване на нов компакт диск с изпълнения на големите съвременни български гласове в сферата на оперната музика. Записите бяха осъществени с професионалната подкрепа на музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио, ръководени от гост-диригента Григор Паликаров. Екипът, осъществил записа, от страна на дирекция „Музикална продукция и състави“ бе Георги Еленков (музикален продуцент), Сава Лавсов (звукорежисьор), Данаил Иванов (звукооператор), Валери Колев (звукоинженер).

Във видеоклипа можете да проследите атмосферата по време на записа на ария на Лейди Макбет из II действие на оп. „Макбет“ (La luce langue) от Джузепе Верди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години Оркестър за народна музика към БНР

"Трудно е да се опишат емоциите от концерт, който те е разтърсил за дни напред. Вторият концерт от юбилейната музикална тетралогия „70 години Оркестър за народна музика към БНР“ бе съпреживян в Първо студио на Българското национално радио на 16.02. с близо двестa късметлии, едва успяли да се снабдят с билети. Аудиторията на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 20.02.23 в 16:21

Истината за Радослав Славчев – Riverman е в музиката

Той е изключително заразяващ с музиката си, с присъствието си и с усещането, което носи, вярвайки, че нотите спасяват света на човека. Колегите му по сцена го определят като безупречен, страшно талантлив и високо професионален творец. Има над 15-годишна концертна дейност с поредица забележителни моменти в нея: първи авторски албум „The Truth”, покана от..

публикувано на 14.11.22 в 10:18

Любов в неравноделен такт. 70 години Оркестър за народна музика.

Те имат сърце, което пулсира в  неравноделен такт и което познава тайната на всяко българско хоро. Те са сред най-добрите инструменталисти в българския фолклор, а заедно свирят, записват най-доброто и го пазят в архива на Българско национално радио, за да я има традицията и да се пази народната мъдрост. Защото фолклорът това сме всички ние...

публикувано на 18.10.22 в 17:10

Стоян Караиванов познава душата на тангото в звука на един любим бандонеон

фотокредит: Изабел Янкова Какво свързва 1935-та с 2022-ра, музиката на Астор Пиацола с една българска премиера от Даниел Бинели, музиканта Стоян Караиванов със симфониците на БНР? Отговорът звучи красиво: бандонеон. Музикалният инструмент на тангото. „Той е от онези млади музиканти, които са в непрекъснато търсене и..

публикувано на 07.10.22 в 15:32
Тобиас Хофман

Саксофонистът Тобиас Хофман открива джаз сезона в БНР с музикантите от Биг бенда

Биг бенд на БНР Снимка: Ани Петрова, БНР Девет концерта от октомври 2022-ра до юни 2023-та влизат в програмата на Биг бенда на БНР през новия сезон. Открояват се две основни теми – нова европейска и нова българска музика – а извън тях, за специален коледен концерт джаз музикантите се събират с очарователната Милица Гладнишка и..

публикувано на 07.10.22 в 15:06