Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истината за Радослав Славчев – Riverman е в музиката

Той е изключително заразяващ с музиката си, с присъствието си и с усещането, което носи, вярвайки, че нотите спасяват света на човека. Колегите му по сцена го определят като безупречен, страшно талантлив и високо професионален творец. Има над 15-годишна концертна дейност с поредица забележителни моменти в нея: първи авторски албум „The Truth”, покана от Франк Маккомб през 2016-та за сцената на един от най-популярните джаз клубове в Англия – „London Jazz Café”, сценично участие заедно с музикалния виртуоз Пуджи Бел, който е работил с Дейвид Боуи, Ерика Баду, Шака Кан.

Радослав Славчев – Riverman е един от водещите бас китаристи у нас и сцената го обича. На 17-ти ноември от 19:00 часа в Първо студио на БНР той влиза в колаборация с Биг бенда и дава още емоция и плътност в живота на „The Truth“.

Намираме те след репетиция с Биг бенда. На 17-ти представяш заедно с джаз оркестъра на БНР авторска музика. Звучи като твоята музика плюс още нещо…

Да, звучи като моята музика с нов живот, в който има уникална добавка. Щастлив съм, че за първи път Биг бендът на радиото ще свири моя музика. В „The Truth“ аз съм с мои любими музиканти, с тях работя дългогодишно: Николай Данев – барабани, Антони Рикев – китара, Александър Васев – пиано, Лина Никол и моят брат Александър Славчев – вокали. Всички те участват в записа на албума. С някои от тях работя от близо 20 години, заедно се научихме да свирим и не само в музиката се усещаме дори без поглед.

Сега за втори път ще бъда на сцена заедно с джаз оркестъра на БНР. Усещането е невероятно, защото Биг бендът звучи мощно, усещам силата и новия облик на композициите, те имат много повече цветове. Аранжиментът на музиката е на Васил Спасов – мой приятел и създател на групата „Funkallero“, в която свирим заедно. Две от композициите са с аранжимента на Арнау Гарофе от Испания, който също е в състава на Биг бенда. Ще бъде красив фюжън концерт със соул и R&B усещане, звук, чувство.

В програмата на концерта има девет композиции, седем от тях с гост певци. Една от двете инструментални пиеси е посветена на Джако Пасториус – моят вдъхновител, той е причината да свиря на бас китара. Когато бях на 14, той беше първият басист, с музиката на когото се срещнах. Гледах уроците му и никой не ми беше казал, че това което свири е трудно.


Не изглежда трудно…

Това е целта: да не изглежда трудно. Вдъхновение днес намирам в музиката, която чувам, защото музикалната вселена е необятна. Когато ходя по улицата, чувам музика. Вечер идват мелодиите, които ме вдигат и които записвам. Вечер, под въздействието на Луната, имам много идеи. Моето време е около полунощ.

Албумът „The Truth“ вече има своята една година. Може да се слуша в Spotify. Какво се случва с живота на музиката ти в него? Защо Истина…

Моята истина мога да изразя с музика. В две думи: тя е вселенска любов. За мен музиката винаги е била усещане, което трябва да споделям с много любов. Затова ми е трудно да приема хората, които свързват музиката с нещо негативно. Музиката се прави в атмосферата на хармония.

Обичаш тази дума – заедно…

Обичам я. Музиката се прави с хора, с които обичаш да твориш. Прави се заедно.

Веднага след концерта с Биг бенда на БНР ще участваш в програмата на джаз фестивала в Русе…

Фестивалът в Русе има повече от 40 години традиции. На 18-ти ноември там свирим етноджаз с група „Montuno“, представяйки част от нашия първи албум. Продължавам работа по музикалните проекти в Triplet trio, където съм заедно със Skiller – световният шампион по бийтбокс и с китариста Атешхан Юсеинов, който свири с Иво Папазов – Ибряма.

През 2021 г., след първия им сингъл, Triplet Trio са поканени за два концерта в Португалия. През годините Радослав Славчев – Riverman e работил с мнозина известни музиканти като Васил Найденов, Камелия Тодорова, Иво Папазов – Ибряма, Теодосий Спасов, Камен Донев, Белослава, Рут Колева, Лина Никол; с групите Ahead, Safo, Funkallero, Brasil Acoustic, Балкански коне, Мастило и др. През 2022, на първите R&B награди в България, получава наградата „Музикант на годината“.

Радослав Славчев – Riverman е солист в концерта на Биг бенда на 17-ти ноември от 19:00 ч. в Първо студио на БНР. 

Билети: в Рекламно-информационнния център на БНР и в мрежата на Eventim.


„The Truth“ може да слушате на https://open.spotify.com/album/20ZepEjesfAJKgDxRSqacF


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години Оркестър за народна музика към БНР

"Трудно е да се опишат емоциите от концерт, който те е разтърсил за дни напред. Вторият концерт от юбилейната музикална тетралогия „70 години Оркестър за народна музика към БНР“ бе съпреживян в Първо студио на Българското национално радио на 16.02. с близо двестa късметлии, едва успяли да се снабдят с билети. Аудиторията на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 20.02.23 в 16:21

Запис на Александрина Пендачанска и Радиооркестъра

На 11.07.2022 г.  в Първо студио на БНР бяха осъществени нови студийни записи на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска, която се включи в идейния проект на БНР и дирекция „Музикална продукция и състави“ за издаване на нов компакт диск с изпълнения на големите съвременни български гласове в сферата на оперната музика. Записите бяха..

публикувано на 29.11.22 в 10:14

Любов в неравноделен такт. 70 години Оркестър за народна музика.

Те имат сърце, което пулсира в  неравноделен такт и което познава тайната на всяко българско хоро. Те са сред най-добрите инструменталисти в българския фолклор, а заедно свирят, записват най-доброто и го пазят в архива на Българско национално радио, за да я има традицията и да се пази народната мъдрост. Защото фолклорът това сме всички ние...

публикувано на 18.10.22 в 17:10

Стоян Караиванов познава душата на тангото в звука на един любим бандонеон

фотокредит: Изабел Янкова Какво свързва 1935-та с 2022-ра, музиката на Астор Пиацола с една българска премиера от Даниел Бинели, музиканта Стоян Караиванов със симфониците на БНР? Отговорът звучи красиво: бандонеон. Музикалният инструмент на тангото. „Той е от онези млади музиканти, които са в непрекъснато търсене и..

публикувано на 07.10.22 в 15:32
Тобиас Хофман

Саксофонистът Тобиас Хофман открива джаз сезона в БНР с музикантите от Биг бенда

Биг бенд на БНР Снимка: Ани Петрова, БНР Девет концерта от октомври 2022-ра до юни 2023-та влизат в програмата на Биг бенда на БНР през новия сезон. Открояват се две основни теми – нова европейска и нова българска музика – а извън тях, за специален коледен концерт джаз музикантите се събират с очарователната Милица Гладнишка и..

публикувано на 07.10.22 в 15:06