В село Косово времето е спряло през XIX век

БНР Новини

Сезоните сменят лицата си, а ние – в постоянни мисли за ежедневните битови проблеми, загубваме връзката с природата. Трупаме грижи, години, а неудовлетворението смачква душите ни. Но ако само за един ден се отскубнем от хватката на материалния свят, успяваме да чуем песента на природата, която бързо ни зарежда с безвремието си и изпълва сетивата ни със спокойствие. То не се продава в нито един магазин, a там – в планината, където времето не съществува, освен в рамките на деня и нощта на годишните времена. В Родопите почти за всички населени места, вероятно може да се каже така – отбелязва Александра Георгиева от с. Косово и продължава:




В случая за с. Косово (бел. ред. 50 км южно от Пловдив) говорим за едно съхранено възрожденско село, т. е. къщите в него са запазени така, както са били по време на Възраждането, тъй като е почти обезлюдено – в него сега живеят около 5 до 10 души по избирателни списъци. Знаем, че на много места в България, когато се стигне до това, селищата се съхраняват във вида, в който са били, когато животът в тях е процъфтявал. В с. Косово това е станало преди два века, затова изглежда сякаш излязло от картина на XIX век. Запазени са старите каменни къщи с каменните покриви с тиклите.

Снимка

Улиците са съвършени, като от едно време, има една единствена асфалтирана улица. Всичко останало е тревясал калдъръм, дори на места между къщите – само обрасли пътеки. Самото селце е разпръснато наоколо по баирите, между четирите реки, които се пресичат и чийто ромон се чува постоянно навсякъде в селото. Тишината и спокойствието струят отвсякъде. Разпилените къщи са в симбиоза с природата наоколо. Селото прелива към околната гора и гората към него. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и тишина.

Снимка

И цялата тази картина, подтикваща към духовно съзерцание, връща отново и отново жадните за спокойствие и тишина. Именно неповторимото единение с природата привлича и много чуждестранни туристи:

През лятото близо 50 на сто от гостите, които ни посещават, са чужденци. Много българи, живеещи в чужбина, идват всяко лято. Сред тях има и такива, които си купиха къщи и започнаха да ги реставрират. Стараят се, разбира се, да запазят възрожденския дух, да няма модерни постройки. Дори едно такова семейство скоро ще се засели тук за постоянно. 

Снимка

А мястото наистина предразполага към всякакви прояви на артистично изразяване, защото разнообразието от природни картини превръща усета към красивото в желание да запечаташ мига в художествен образ:

Имаме и много различни, раздвижени, нетрадиционни и нестандартни събития. Включително ваканции с елементи на изкуство, релакс и здравословно хранене. Храната, която се предлага, е местна. А това означава – от района, като много от нещата си правим сами . Билките и гъбите се берат край селото, хлябът се пече в съседното село Хвойна. През лятото, когато идват пастирите с овцете, директно от тях се купува млякото и се подквасва. Човек, който е почитател на здравословното хранене, ще остане доволен. Правят се много йога лагери, различни раздвижвания и упражнения.

Снимка

В зависимост от времето, с което човек разполага, районът около Косово предлага пътешествия към културно-историческото минало на родопския край. Бачковският манастир и Асеновата крепост са съвсем наблизо, а Кръстова гора е на около час и половина път. Местността Чудните мостове (на около 30 км) пък приканва почитателите на природата в сърцето на Родопите. Топлите извори на Нареченски бани са на 6-7 км. Климатът също е много благосклонен – през лятото е прохладно, а през зимата времето е сравнително меко. Големите студове и виелиците са рядкост, затова мястото е подходящо за отмора във всеки сезон. В най-студените зимни месеци комплексът не работи, защото тогава по традиция във всяко българско село е време за почивка.

Снимки: selokosovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..

обновено на 24.05.20 в 02:02

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5 декември 2018 година. Специално видео обръщение до гостите на събитието изпрати председателят на Световния..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Провиралката над село Лиляч, в рамките на мегалитен комплекс.

Провиралките – народно средство за здраве и зачеване

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, което липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради богатата история, щедрата природа, пъстрите традиции и мистериите, които я обвиват. Една от тези..

публикувано на 07.12.18 в 13:27

В Гумощник ценят всеки гост и му подаряват своята богата история

„Боже, благодаря ти, че ни удостои да видим изгрева на слънцето и днес, позволи ни да видим и залеза на този ден“ – с такава молитва и благодарност за живота е започвал всеки нов ден в малкото село Гумощник в близост до Троян. Районът е известен с многобройните си исторически и природни забележителности, а не малка част от тях се намират в с...

публикувано на 07.11.18 в 12:03

Люлин планина – далеч от хората, насаме с природата

Няколко са планините около София, които предлагат възможност на жителите и гостите на столицата да разтоварят сред природата от забързания ритъм и проблемите на пренаселения град. Една от тях е Люлин. Тя е по-слабо популярна сред туристите в сравнение с Витоша, в чието подножие се намира столицата. Затова пък можете да скитате с часове из меките..

публикувано на 26.10.18 в 11:00

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е връх Равно Буче (1499 м), за чиято форма можете да се досетите от названието му. Просторните плата..

публикувано на 09.10.18 в 14:42

Хисаря – античен град сред топли минерални извори

Августовското слънце висеше доста ниско над средногорските бърда. То озаряваше старовремските зидове със своите пурпурни лъчи и им придаваше особен цвят, изражение и ефект. Така патриархът на българската литература Иван Вазов вижда Хисаря преди повече от 130 години. Според краеведа Атанас Кънчев, Вазов обичал да се разхожда по залез из..

публикувано на 27.08.18 в 08:52