Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Снимка: Община Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината. Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и филмови мелодии под акомпанимента на салонния оркестър „Модерато“ с диригент Орлин Бебенов (Полша). Концертът ще започне в 18:30 ч. на 30 ноември (петък). Той е подарък от Община Монтана за ценителите на красивата музика. Те могат да получат безплатни покани със запазено място от касата на театъра.

С концерта „Бъди моята любов” Калуди Калудов празнува и своя 40-годишен сценичен юбилей. В началото на кариерата си той е солист на Националната опера – София, където пее в 12 сезона. Активната му международна кариера започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Тенорът е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Той има в репертоара си над 60 тенорови партии от опери на Верди, Доницети, Росини, Белини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Бородин. Внушителен е и концертният му репертоар. Благодарение на записи за Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала, изпълненията му са достъпни за публиката в цял свят. В последните години паралелно с изпълнителската си дейност Калуди Калудов активно се занимава и с вокална педагогика. Преподава в Музикалната академия на Катовице - Полша, във Вокалния департамент на Нов български университет - София, прави майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.

Съпругата му Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран. Най-значимите ѝ изяви са концертът по време на аудиенция при папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерти в Букурещ, Виена, както и в България с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии. Репертоарът й включва ролите на Тоска от едноименната опера, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт и др. Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени  в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.

Орлин Бебенов е инструменталист, диригент на Салонния оркестър „Moderato, оркестратор, композитор и оперен певец. От 1988 г. той живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Той е сред победителите в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана в рамките на Дико-Илиевите празници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рок и класика във Видин с проекта "Children in time" на Николо Коцев

Тази вечер от 19:00 ч. във видинската Спортна зала "Фестивална" ще бъде представен проектът "Children in time" на група "Кикимора" и Държавна опера Стара Загора. В концерта ще участва и видинската Симфониета. С автора на проекта и създател на "Кикимора" Николо Коцев разговаряхме в предаването "Рок общество" по Радио ВИДИН.  "В този проект..

публикувано на 12.12.18 в 09:00

Враца почита Людмил Кирков със Седмица на българското кино

Седмица на българското кино започва от днес, 10 декември, във Враца, това анонсира кметът Калин Каменов. Филмите, които ще се завъртят в модерното кино „Метропол“, с което градът под Околчица настигна по стандарт големи европейски градове, са посветени на Людмил Кирков. Местната управа е подготвила амбициозна програма със заглавия, която от 10..

обновено на 10.12.18 в 09:37

В Зверино редят изложба на гоблени

Днес в Народно читалище "Факел-1926" в най-голямото мездренско село Зверино, ще подредят коледна изложба от гоблени и картини за втора поредна година. В навечерието на най-светлия християнски празник-Рождество Христово, сръчните балканджийки ще покажат на своите съселяни истинските произведения на изкуството, които са се родили от техните ръце. Изложбата..

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Белоградчик посреща петия Национален фестивал на алтернативното кино

За пети пореден път в Белоградчик ще се проведе Национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино „Супер приз” – Белоградчик 2018. Той ще започне утре – 26 октомври. Във фестивала ще вземат участие киноклубове и самостоятелни участници с филми, създадени в периода 2014 – 2018 г. и получили национални и международни награди. Оттук идва и..

публикувано на 25.10.18 в 09:51

Ансамбъл "Дунав" представя "Северняшка сватба"

Премиерата на спектакъла  "Северняшка сватба"  на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" ще се състои във  Видин . Постановката е на главния художествен ръководител на ансамбъла Деян Славчев, по музика на Генчо Генчев и Силви Сливенов и хореография на Никола Колев, Деян Славчев и Георги Хинов. Спектакълът е изключително въздействащ, обясни..

публикувано на 24.10.18 в 09:59

Утре започва фестивалът „Дунавци пее и танцува“

Утре и в неделя в град Дунавци ще за шести път ще се проведе международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува" . Събитието е под патронажа на Министерство на културата. Организатор е кметството в град Дунавци, а целта- да се съхрани фолклорното богатство. По традиция фестивалът се провежда за празника на населеното място,..

публикувано на 28.09.18 в 08:10

Паднало дърво смачка автомобил във Видин

Силният вятър събори дърво във Видин . Инцидентът е станал по обяд на улица "Княз Борис I" в квартал "Калето". Има нанесени щети на автомобил, паркиран под дървото. "На работа си бях и току-що излизам. Казаха ми, че паднало дървото. Надявам се всичко да е наред, ще видим какво ще стане", каза собственичката на автомобила Ралица Валентинова...

публикувано на 24.09.18 в 14:00