Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Полина Карастоянова
Снимка: БГНЕС

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери, върху дейността на двете ни чартърни летища – Варна и Бургас. Без никакво съмнение макар и отчасти върху предстоящия зимен сезон, но тъй като летният все още не е приключил, трябва да е съвсем ясно, че плащанията, които се очакват и то за пиковия август месец, все още не са постъпили, в голяма степен са поставени на голям риск. От тук нататък този форсмажорен случай има нужда от съвместни – между Министерството на туризма, между дипломатическите представители на Великобритания и на бизнеса – общи усилия за справяне със ситуацията", допълни Полина Карастоянова.

Има два аспекта проблемът:

"Чисто професионално туристическият аспект е свързан с това, по най-спокойния, щадящ, добре организиран начин британските туристи да бъдат извозени обратно в родината си, за което има създаден чудесен механизъм. Този казус е добър пример за нас да отворим отново темата за това в състояние ли е, в готовност ли е българската държава и българският туристически бизнес да създадат подобен фонд, който да гарантира във всеки един момент, ако български граждани са поставени в аналогична ситуация, тяхното прибиране в България в рамките на дни".

Възможните решения за изход от създалата се ситуация

"Ние имаме готовност, създали сме необходимата готовност и сме в състояние да предоставим в партньорство експертиза за уреждане на финансово-правните въпроси от тук нататък, защото от днес нататък този въпрос всъщност вече не е туристически, той ще има своите изводи и своите проекти по отношение на туристическата индустрия, но те във времето ще намерят решение, а пазарът не търпи празно място и ще намери заместител на този туроператор. Това, което е важно за всеки колега български хотелиер е да бъде в състояние със силна експертиза и от позиция на силно познаване на възможностите за уреждане на вземанията да защити своя интерес", каза Полина Карастоянова.

Полина Карастоянова призова всички засегнати туроператори да потърсят съдействие от Националния борд по туризъм, защото има готовност да помогне за уреждане на взиманията, на плащанията, които туроператорите ще търсят.

"В повечето случаи договорите с "Томас Кук" не представляват цялото портфолио, но в някои случаи представляват съществена част и ако тези плащания не се осъществят това, разбира се, че ще постави под риск немалка част от колегите от бизнеса, които работят на този пазар и с този партньор досега. Това искаме да  уредим".

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата..

публикувано на 24.09.19 в 10:29
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма.  Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век..

публикувано на 06.12.18 в 16:45

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. " Операция Плюшено мече " помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с..

публикувано на 28.11.18 в 16:55
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21